Semnal radio misterios, de joasă frecvență, descoperit în atmosfera Planetei Venus
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Semnal radio misterios, de joasă frecvență, descoperit în atmosfera Planetei Venus  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Semnal radio misterios, de joasă frecvență, descoperit în atmosfera Planetei Venus / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
În timpul unei misiuni de observare a planetei Venus, în iulie 2020, sonda solară Parker a NASA a detectat ceva ciudat.

Pe măsură ce se afla la doar 833 kilometri deasupra suprafeței venusiene, instrumentele sondei Parker au înregistrat un semnal radio de joasă frecvență, în timp ce se afla în ionosferă, un strat al atmosferei superioare a planetei. A fost prima dată când un instrument a reușit să înregistreze măsurători directe in situ ale atmosferei superioare a lui Venus în aproape trei decenii, iar datele înregistrate ne oferă o nouă înțelegere a modului în care Venus se schimbă în funcție de ciclicitatea Soarelui.

„Am fost atât de încântat să am date noi de pe Venus”, a spus astronomul Glyn Collinson de la Goddard Space Flight Center al NASA.

Pe măsură ce Parker studiază Soarele în detaliu, a folosit Planeta Venus pentru manevre de asistență gravitațională, pentru a modifica viteza și traiectoria. Pe unul dintre aceste exerciții de asistență gravitațională, instrumentele sondei au înregistrat un semnal radio. A fost același tip de semnal înregistrat de sonda Galileo când a parcurs prin ionosferele lunilor lui Jupiter, un strat de atmosferă, de asemenea, văzut pe Pământ și Marte, unde radiația solară ionizează atomii, rezultând o plasmă încărcată care produce emisie radio de frecvență joasă.

Odată ce cercetătorii au realizat care este semnalul, au reușit să-l folosească pentru a calcula densitatea ionosferei venusiene și a-l compara cu ultimele măsurători directe efectuate, până în 1992. În mod fascinant, ionosfera s-a dovedit a fi mai subțire decât în măsurătorile efectuate în 1992, notează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel