Semnătura electronică în România. Aurel Meiroșu, certSIGN, interviu la DC News
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS
Managerul de dezvoltare afaceri al companiei certSIGN, Aurel Meiroșu, este invitatul DC NEWS într-o emisiune despre utilizarea semnăturilor digitale în țara noastră.

Aurel Meiroșu de la certSIGN va putea fi urmărit în emisiunea de marți, 1 iunie, de la ora 11:00, atât pe DC News, Facebook și Youtube, dar și pe DC News TV.

Semnăturile electronice sunt viitorul și vor scăpa țara noastră de birocrație, susțin adepții acestei tehnologii. Într-o conferință din luna mai a DC Media Group, Meiroșu a vorbit despre implicațiile unei astfel de tehnologii în România. În interviul de astăzi, managerul de dezvoltare a faceri de la certSIGN va intra în detalii și va explica pe înțelesul tuturor de ce semnăturile digitale sunt viitorul.

Ce a spus Meiroșu în trecut despre semnăturile electronice

Există un regulament european în vigoare din 2014 și cu aplicabilitate directă din 2016, lege pentru fiecare stat, care se numește regulamentul eIDAS 910/2014. Acesta reglementează tranzacțiile electronice și piața unică digitală.

„Acest regulament propune o serie de servicii de încredere, printre care și această semnătură electronică (...) care are valoare de semnătură olograf. Dacă ar fi să facem analogia cu ce se întâmplă în viața de zi cu zi cu semnătura olograf, limita este cerul. Poți replica absolut orice proces, nu contează industria, care vizează toate aspectele economiei, toate industriile, zona privată, zona publică, nu avem o rețetă anume pentru una dintre aceste verticale”, a transmis el în timpul conferinței „Responsabilitatea socială a universităților din România” din 21 mai.

Există o industrie foarte bine reglementată a semnăturilor electronice

„Cel mai important este faptul că există și o serie de aspecte de tehnologie foarte bine reglementate. Este o industrie care este foarte matură și foarte prezentă (...) despre cum trebuie să arate o semnătură electronică și ce condiții trebuie să îndeplinească. (...) Acest instrument este o mică bucățică din digitalizare, tocmai de aceea nu aș putea să dau o definiție pentru concept în sine”, a adăugat Aurel Meiroșu.

Invenții 100% românești

„Și noi suntem foarte apropiați mediului academic, ne mândrim cu o chestiune pe care am reușit-o în urma unui proiect de cercetare și în care am investit foarte mult timp. Am patentat un model de criptografie homomorfică, o zonă foarte nișată când vorbim de criptografie, stă la baza zonei de semnătură electronică până la urmă, ca principiu și ca tehnologie. Este un Sfânt Graal al criptografiei și este o realizare 100% românească. Întăresc că este 100% românească, o chestiune de care suntem foarte mândri. Am încercat tot timpul inovații, recunoașteri pe care mediul IT&C le generează și le pun la dispoziția pieței”, a mai explicat managerul din cadrul certSIGN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel