Senat: PSD se opune procedurii de urgenţă a desfiinţării SIIJ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Senat: PSD se opune procedurii de urgenţă a desfiinţării SIIJ. Cere aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia
Senat: PSD se opune procedurii de urgenţă a desfiinţării SIIJ. Cere aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia
Senatorii PSD s-au opus miercuri, în plen, aprobării procedurii de urgenţă pentru dezbaterea proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), solicitând o analiză detaliată a actului normativ după primirea avizului Comisiei de la Veneţia. 

Senatorii urmează să se pronunţe asupra acestei solicitări în sesiunea de vot final de lunea viitoare. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a pledat pentru 'o dezbatere aşezată' a proiectului de desfiinţare a SIIJ, astfel încât 'încrederea românilor în actul de Justiţie să crească'.

'Comisia de la Veneţia tocmai ne-a anunţat că se va pronunţa în luna iulie asupra cererii formulate de domnul Stelian Ion cu privire la desfiinţarea SIIJ. Vreţi să renunţaţi la procedura de urgenţă sau continuaţi această procedură fără a respecta avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum aţi declarat în mod constant că orice modificare a legilor privind sistemul judiciar din România trebuie făcută ţinând cont de avizul Comisiei de la Veneţia. Am văzut, de asemenea, un document al Senatului francez care spunea destul de clar că România trebuie să aibă în continuare MCV. Dacă tot nu v-aţi atins acest obiectiv politic de a desfiinţa MCV, nu credeţi că este bine să facem dezbateri aşezate asupra acestei secţii, pentru ca, în final, românii să poată avea încredere în actul de Justiţie?', a afirmat Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a susţinut că desfiinţarea SIIJ va fi un argument pentru ridicarea, anul acesta, a MCV pentru România.

'Repararea Legilor Justiţiei, corectarea legislaţiei penale după epoca majorităţii şi Guvernelor PSD este un obiectiv major al prezentei coaliţii. (...) PNL susţine procedura de dezbatere în regim de urgenţă a proiectului de desfiinţarea SIIJ, pentru că, prin opiniile emise în 2018 şi 2019, Comisia de la Veneţia a solicitat expres Legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea şi, da, Guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de Veneţia în rapoartele MCV. Desfiinţarea secţiei speciale va fi un argument forte pentru România în relaţia cu Comisia Europeană pentru ridicarea MCV anul acesta', a spus Scântei.

Deputaţii au adoptat, pe 24 martie, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Potrivit site-ului Senatului, Comisia juridică urmează să înceapă joi, la ora 9,00, dezbaterile pentru acordarea unui raport asupra acestui proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel