OUG Vela. Senatorul Marinescu: A început în forță! Avem primii ARESTAȚI!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Senatorul Marius Marinescu spune ce se întâmplă după ce va fi adoptată 'OUG Vela' peste o săptămână.

'Polițiștii avertizează: Cruzimea față de animale se pedepsește cu închisoarea!

FERMITATE ȘI PROFESIONALISM PRIN ABORDAREA INTEGRATĂ A PROBLEMATICII PRIVIND PROTECȚIA ANIMALELOR

Gradul de civilizație al unei societăți se reflectă în toate domeniile vieții sociale și se transpune și în modul de colaborare a instituțiilor publice cu societatea civilă. Protecția animalelor și toată problematica asociată este un segment aparte ce impune pe de o parte o abordare intersectorială și pe de altă parte mult suflet și empatie din partea celor care iubesc necuvântătoarele.

De multe ori factori obiectivi fac ca soluționarea unor situații de abuz împotriva animalelor să fie mai dificilă decât cazuistica clasică, tocami de aceea fiind absolut necesară o colaborare eficientă între autorități și societate civilă. Un exemplu de bune – practici în acest sens este parteneriatul dezvoltat de polițiștii suceveni și Organizația Casa lui Patrocle.

VEZI ȘI EXCLUSIV  Marinescu, veste uriașă după răspunsul MAI. „În această dată OUG va fi adoptată de Guvern”

De la începutul anului 2020 am documentat împreună 10 dosare penale întocmite în baza Legii 205/2004 privind protecția animalelor. Toate situațiile sesizate de asociația de protecțe a animalelor au fost tratate cu seriozitate și profesionalism, fiind dispuse măsuri ferme, unele dintre acestea fără precedent.

În funcție de gravitatea și pericolul social al faptei, persoanele care au săvârșit abuzuri asupra animalelor au fost reținute și au ajuns în arestul IPJ Suceava sau au fost sancționate contravențional cu amenzi stabilite în cuantumul maxim prevazut de lege.'

Cel mai recent caz de cruzime împotriva animalelor s-a întâmplat în județul Suceava

'Ultimul caz la care facem referire este situația unei pisici abandonate pe raza comunei Bunești, jud. Suceava în data de 16 august 2020. O serie de imagini apărute în spațiul public care surpindeau momentul în care dintr-un vehicul era aruncat un sac în care se afla o pisică a generat un sentiment de empatie civică față de necuvântătoare dar și un îndemn pentru autorități în aplicarea strictă și fermă a legii.

După cercetări, verificări și audieri, polițiștii au stabilit toate coordonatele faptei și au aplicat maximul sancțiunii contravenționale prevăzută de lege. Pentru abandonarea animalelor, polițiștii au aplicat în baza Legii 205/2004, art. 5 alin. 1 o sancțiune contravențională în valoare de 3000 lei.

Tot zilele trecute, în baza probatoriului administrat de polițiști sub coordonarea procurorului de caz, două persoane din comuna Dumbrăveni au fost trimise în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “rele tratamente și cruzimi aplicate animalelor“. Reamintim că cei doi bărbați au fost reținuți de polițiști și încarcerați în arestul IPJ Suceava după ce au lovit cu cruzime un cal.

Respectarea legii este o prioritate pentru polițiști indiferent dacă este vorba depre siguranța fizică sau patrimonială a persoanelor sau alte aspect ce țin de evoluția unei societăți civilizate.

Polițiștii reamintesc că în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecția animalelor deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora un adăpost corespunzător; hrană şi apă suficiente; posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie; asistenţă medicală. Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi.

Prin cruzime faţă de animale se înţelege:


a) omorârea animalelor, cu intenţie;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.' potrivit unei informări a MAI, transmisă de senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.

'Poliția Animalelor a început în forță. Sunt convins că peste o săptămână, după ce va fi adopată OUG Vela, colaborarea dintre Poliție și ONG-urile de specialitate va fi la fel în toată țara, precum în cazul de la Suceava, unde avem primii arestați! Prin urmare, numărul cruzimilor împotriva animalelor va scădea, iar vinovații vor ajunge acolo unde le este locul!' a declarat senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel