Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. De ce se ține SĂRBĂTOAREA trei zile și ce este INTERZIS să faci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Sfinții Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 29 iunie. În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. 

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. În tradiţia populară, până în acestă zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Se zice că, atunci când SFÂNTUL PETRU plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Peste 510.000 de români își aniversează onomastica de Sfinții Petru și Pavel. Dintre aceștia, 375.222 sunt bărbați, iar restul, femei.

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie 2020. Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbați sunt Petru, Petre și Paul, iar la femei, Paula, Petronela și Petruța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel