Site UNESCO, vandalizat. Amendă de 125.000 de euro
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
unesco
unesco
Doi bicicliști au primit o amendă de 125.000 de euro după ce au vandalizat un site UNESCO. 

Doi sportivi care, în timpul unei curse montane, au făcut mai multe inscripții pe o stâncă din parcul arheologic Vale do Côa, sit din Portugalia aflat pe lista UNESCO, sunt pasibili de o amendă în valoare de 125 de mii de euro, arată rețeaua de radio TSF, precizează Mediafax. 

„Inscripțiile" au fost realizate de cei doi sportivi peste gravurile rupestre din protejate prin lege și procurorii au anunțat că fapta lor este pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani, dar a fost formulată și o acțiune civilă împotriva gestului lor.

Procurorii i-au pus sub acuzare pe bicicliști pentru distrugere a gravurilor rupestre din Foz Côa.

Site patrimoniu mondial UNESCO

Parcul Arheologic Valea Côa, din nordul Portugaliei, este clasificat drept patrimoniu mondial de UNESCO. Cele mai vechi desene rupestre din zonă sunt considerate ca datând dintr-o perioadă cu 22.000-20.000 de ani înaintea erei noastre.

Faptele s-au petrecut în timpul unui turneu de ciclism montan când, potrivit procurorului public din Guarda, cei doi inculpați se deplasau zona stâncilor din cadrul Centrului de artă rupestră Rock din Ribeira de Piscos și au scrijelit mai multe inscripții pe o piatră. Suprafața scrijelită de sportivi conținea deja inscripții considerate "vestigii de o valoare incomensurabilă".

Dacă judecătorul va da dreptate procurorilor, cei doi vor fi obligați să plătească 125.000 de euro pentru repararea stâncilor și pentru pagubele aduse sitului arheologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel