Situația la zi a fondurilor europene în ceea ce privește România
Autor: Mihai Ciobanu pe 23 ian, 16:06 | Economie
Exclusiv

Fonduri europene

Situatia la zi a fondurilor europene a fost prezentata de secretarul de stat in MFE, Carmen Moraru, prezenta la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeana (DG ENV) si in Parlament European, precum si pentru o vizita la ORSI Academy din Ghent - un proiect etalon de cercetare, finanțat din bani europeni, prin Politica de Coeziune.

Moraru a aratat ca pana astazi în România au intrat  11,04 miliarde euro bani europeni (prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comuna). Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde euro plăți directe către fermieri.

Valoarea totală a liniilor de finanțare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezinta 96,5% din alocarea totală a României in actuala perioada de programare. 46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanțare semnate. Moraru a precizat ca rata de absorbție a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanta de media UE, care este de 39%.

Moraru a reamintit că, pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune.

In ceea ce priveste viitoare perioada de programare (2021-2027), conform propunerii Comisiei, România ar urma sa beneficieze de aprox. 30,6 miliarde euro. 

Te-ar putea interesa și ....
Economie Vezi toate articolele
Crossuri parteneri