Situație bizară în Rusia. Un candidat electoral s-a trezit în competiție cu două sosii ale sale care au și același nume / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Борис Вишневский
Sursă foto: Facebook Борис Вишневский
Alegătorii ruși sunt chemați la urne unde au de ales între trei persoane cu același nume și care seamănă foarte mult.

Boris Vishnevsky, un binecunoscut politician de opoziție care candidează pentru realegerea în parlamentul regional din cel de-al doilea oraș rus, va concura împotriva altor doi candidați cu numele de „Boris Vishnevsky” și care, la fel ca el, sunt chei și au barbă.

„Aceasta este o fraudă politică”, a declarat pentru AFP Vishnevsky, un membru în vârstă de 65 de ani al partidului liberal Yabloko.

„Acești oameni participă la urne nu pentru a fi aleși sau pentru a-și prezenta programul politic, ci pentru a deruta alegătorii. Nu numai că și-au schimbat numele pentru asta - și-au schimbat și aspectul”, a mai precizat acesta.

Vishnevsky se numără printre cei care candidează la zeci de alegeri, inclusiv sondaje pentru alegerea parlamentarilor în Duma de Stat a camerei inferioare, care se desfășoară în Rusia în perioada 17-19 septembrie, fiind printre criticii vocali ai Kremlinului.

Practica e una obișnuită în Rusia

El a spus că știe că ar putea fi nevoit să lupte împotriva unor astfel de practici - o tactică politică obișnuită în Rusia, în care candidații cu același nume sunt folosiți pentru a slăbi sprijinul pentru un politician popular.

Totuși, Vishnevsky a rămas uimit când a văzut recent o machetă a unui afiș oficial al alegerilor, cu fotografii aproape identice cu el și cu alți doi Boris Vishnevsky alături. El a spus că îl cunoaște pe unul dintre omonimii săi - Viktor Bykov, membru al partidului Rusia Unită.

„Înainte de a deveni „Boris Vishnevsky”, el arăta diferit - fără barbă”, a spus el.

Novaya Gazeta, ziarul independent rus de top pentru care scrie Vishnevsky, a raportat că și al doilea bărbat, Alexei Șmelev, și-a schimbat numele înainte de alegeri.

Niciunul dintre presupușii candidați sosii nu a putut fi contactat pentru reacții. Filiala locală a Partidului Rusia Unită nu a răspuns când a fost contactată de AFP.

Vishnevsky a publicat duminică o fotografie a afișului alegerilor pe Twitter și a declarat luni că a depus o plângere oficială.

În plângere, el a cerut Comisiei Electorale Centrale să analizeze problema și a spus că fotografiile oficiale ale rivalilor săi au fost falsificate.

În perioada premergătoare votului, autoritățile ruse au făcut o represiune împotriva opoziției și a mass-mediei independente, aruncând în închisoare, în februarie, pe Alexei Navalny, principalul critic intern al președintelui Vladimir Putin, și ulterior ilegalizând organizațiile sale, scrie France24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel