”Șoc economic extraordinar de ridicat”. Semnal de la vârful BCE: De ce va dura o perioadă îndelungată revenirea la normal a economiei
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, a avertizat asupra evoluției economice. 

Economia zonei euro a avut în trimestrul doi din 2020 o performanță mai bună decât se anticipa, dar Philip Lane a subliniat, conform Agerpres, că ”nu ar fi înțelept” să fie trase concluzii rapide. ”Concluziile ar trebui evaluate împreună cu datele privind evoluţia din trimestrul trei", a subliniat el. 

Philip Lane consideră că creşterea numărului de cazuri de coronavirus în unele regiuni europene precum şi pe plan global afectează încrederea consumatorilor şi investiţiile companiilor. Oficialul BCE precizează: "Aceşti factori ne ajută să explicăm de ce va dura o perioadă îndelungată de timp până când economia se va redresa deplin în urma şocului provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19), dar şi de ce sunt necesare măsuri fiscale şi monetare semnificative”. 

Datele preliminare publicate vineri de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat un declin de 12,1% în trimestrul doi din 2020, cea mai semnificativă scădere de când se publică aceste date, respectiv 1995. BCE previziona un recul de 13%.

"Nivelul şocului economic rămâne extraordinar de ridicat şi perspectivele extrem de nesigure", precizează economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel