Sofagate. Erdogan denunţă 'vulgaritatea' și 'lovitura' lui Draghi, care l-a numit 'dictator'
Autor: Andrei Itu pe 14 apr, 19:52 | Internațional

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri 'indecenţa şi vulgaritatea' afirmaţiilor şefului guvernului italian Mario Draghi, care l-a calificat drept 'dictator' în urma unei aşa-zise gafe protocolare a cărei victimă a fost preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei sale la Ankara, relatează AFP.

'Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totală', a declarat Erdogan, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei întâlniri cu tinerii.

'Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură', a adăugat el.

Schimbul de replici între liderii turc şi italian intervine în urma unei deplasări la Ankara săptămâna trecută a preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. La momentul primirii lor de către Erdogan, Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, în timp ce Charles Mischel a fost invitat pe un fotoliu la acelaşi nivel cu Recep Tayyip Erdogan.

Acuzată că ar fi pus la cale acest afront, Turcia a respins orice critici, afirmând că nu a făcut decât să urmeze instrucţiunile furnizate de serviciile de protocol europene. Însă drept reacţie la acest episod, cunoscut acum sub numele de 'Sofagate', Mario Draghi a denunţat joia trecută 'umilirea' suferită de Ursula von der Leyen şi l-a calificat pe Erdogan drept 'dictator'.

Aceste comentarii au provocat furia Ankarei, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu acuzându-l pe şeful guvernului italian că face afirmaţii 'populiste, ofensatoare şi nerezonabile'. În plus, ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la MAE turc. Turcia şi Italia întreţin în mod tradiţional relaţii bune, cooperând strâns în mai multe dosare, precum Libia, notează AFP.

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri