Sofagate. Erdogan denunţă 'vulgaritatea' și 'lovitura' lui Draghi, care l-a numit 'dictator'
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri 'indecenţa şi vulgaritatea' afirmaţiilor şefului guvernului italian Mario Draghi, care l-a calificat drept 'dictator' în urma unei aşa-zise gafe protocolare a cărei victimă a fost preşedinta Comisiei Europene în timpul vizitei sale la Ankara, relatează AFP.

'Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totală', a declarat Erdogan, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei întâlniri cu tinerii.

'Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură', a adăugat el.

Schimbul de replici între liderii turc şi italian intervine în urma unei deplasări la Ankara săptămâna trecută a preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. La momentul primirii lor de către Erdogan, Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, în timp ce Charles Mischel a fost invitat pe un fotoliu la acelaşi nivel cu Recep Tayyip Erdogan.

Acuzată că ar fi pus la cale acest afront, Turcia a respins orice critici, afirmând că nu a făcut decât să urmeze instrucţiunile furnizate de serviciile de protocol europene. Însă drept reacţie la acest episod, cunoscut acum sub numele de 'Sofagate', Mario Draghi a denunţat joia trecută 'umilirea' suferită de Ursula von der Leyen şi l-a calificat pe Erdogan drept 'dictator'.

Aceste comentarii au provocat furia Ankarei, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu acuzându-l pe şeful guvernului italian că face afirmaţii 'populiste, ofensatoare şi nerezonabile'. În plus, ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la MAE turc. Turcia şi Italia întreţin în mod tradiţional relaţii bune, cooperând strâns în mai multe dosare, precum Libia, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel