Şomaj tehnic bugetari. Vosganian, întrebare CHEIE după anunţul lui Orban
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Deputatul Varujan Vosganian a comentat, pentru DC News, varianta lansată de Ludovic Orban privind varianta trimiterii în şomaj tehnic a unor bugetari. 

Ludovic Orban a lansat varianta trimiterii în şomaj tehnic a unor bugetari. "Ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit", a declarat Ludovic Orban. 

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, a comentat, pentru DC News, această variantă.

"La şcoli nu se poate. În sănătate nu se poate. În armată nu se poate. În MAI nu se poate. Companiile, dacă lucrează îi ţin, dacă nu lucrează decid ce fac, deci acolo nu se pune. Vorbim de administraţie în continuare. Rămân, practic, cei din administraţia centrală, care sunt foarte puţini, câteva zeci de mii, raportat la un milion şi ceva de bugetari. După părerea mea, fiecare minister trebuie să se comporte ca o companie, dar diferenţa este că, spre deosebire de companii, Guvernul nu se poate închide. Deci dacă pot lucra cu mai puţini oameni, să o facă. Întrebarea este: 'dacă pot lucra cu mai puţini oameni, de ce îi ţin?'", a declarat Varujan Vosganian. 

Câţi funcţionari ar fi vizaţi de această măsură

"Suntem într-o perioadă foarte dificilă în care Guvernul are foarte mult de lucru. Întrebarea mea este următoarea: 'dacă pot lucra fără ei, de ce îi mai ţin?'. În cazul administraţiilor locale, fiecare trebuie să decidă pentru sine. Acolo probabil că e mai uşor, însă răspunsul trebuie să-l dea administraţiile locale. 

Am două concluzii: măsura nu se poate aplica decât unui număr extrem de mic de persoane şi numai acelora care sunt în aparatul central - dar nu la toate ministerele; nu sunt mai mult de 20.000 de oameni. Iar la aceştia, dacă într-un moment ca acesta, există posibilitatea să fie trimişi acasă, se pune întrebarea de ce mai sunt ţinuţi acolo, ce făceau ei acolo înainte de acest moment?", afirmă Varujan Vosganian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel