Sondaj dezastru pentru Cioloș. Cifrele nu pot fi contestate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Dacian Cioloș, premierul desemnat, își construiește candidatura la președinția României, în 2024. Sondajele de opinie îl creditează cu o încredere de 14-15 %, în marja scorului USR. O cifră care nu minte, mai tare decât orice sondaj, arată interesul publicului pentru candidatul progresiștilor la funcția de premier și președinte.

Câștigător al alegerilor din USR, Cioloș a primit 19.603 de voturi de la membrii partidului, în vreme ce contracandidatul său, Dan Barna a luat 18.908 de voturi. Sondajele de opinie îl plasează pe poziția 8 sau 9 într-un top al încrederii în liderii politici, cu 14-15 procente. Tot atât a luat USR la algerile parlamentare din toamna trecută. Notorietatea liderului USR ar fi trebuit să crească, la fel și cota de încredere, după ce a câștigat șefia partidului și a fost desemnat premier.

În plină criză politică, în timpul negocierilor pentru noul guvern, atunci când fiecare mișcare a liderilor din zona de Dreapta este urmărită de competitori, dar și de potențialii aliați, Dacian Cioloș a dat un singur interviu televizat. Cioloș a fost singurul invitat al emisiunii lui Tudor Mușat, de la B1 Tv, marți seara. 

Interesul pentru o emisiune sau alta diferă în funcție de invitați, publicul postului, intervalul orar al difuzării, concurență, fiind măsurat de Serviciul Național pentru Măsurarea Audiențelor TV”(SNMATV). Datele obținute cu ajutorul acestui serviciu sînt unanim acceptate pe piața de audiovizual din România. Serviciul este realizat de către compania Kantar – Divizia de Media (România).

Pentru Dacian Cioloș și pentru speranțele USR într-un candidat la președinție, audiența de marți, 12 octombrie a fost una dezastruoasă. 

Cioloș a prăbușit audiența exact la jumătate față de audiența emisiunii care l-a precedat și la jumătate față de ziua precedentă a aceleiași emisiuni. Numărul celor care au urmărit unicul interviu oferit de premierul desemnat Dacian Cioloș în prima zi a negocierilor a fost mai mic decât al membrilor USR care au votat pentru el și Dan Barna, împreună. După numărul telespectatorilor, nici măcar activiștii partidului nu s-au uitat la declarațiile șefului lor. Liviu Dragnea, la B1 Tv, a avut o audiență de opt-nouă ori mai mare. 

Dacian Cioloș: Nu ne asumăm nimic prin subterane

Dacian Cioloș, a fost întrebat de Tudor Mușat, în timpul interviului, despre șansele unui guvern minoritar. „Dacă se va ajunge în punctul acela în care sunteți nevoit să veniți cu un guvern minoritar în Parlament? Probabil că foarte multora le va răsuna în cap finalul anului 2015, în care au fost sabotaje de tot felul și unele acuzații de complicități de tot felul. Dacă s-ar întâmpla ca USR să guverneze minoritar cu sprijin subteran de la PSD ar exista bănuieli. Cum o să decontați această posibilitate?“, a întrebat Mușat.

„Eu cred că noi am dovedit că facem lucrurile pe față, că ceea ce ne asumăm, ne asumăm public, ceea ce nu ne asumăm public, nu ne asumăm prin subterane. Nu facem genul acesta de înțelegeri. Dacă vom decide să facem acest lucru vom merge în Parlament cu un program, cu măsurile pe care ni le asumăm, pentru care vom cere votul. Vom merge cu o echipă.

Nu mai e vorba de situația din 2016, atunci când era un guvern independent cu oameni pe care i-am adunat aproape literalmente de pe stradă, pe puțini dintre ei cunoscându-i. Acum vorbim de altceva, de o echipă, de un partid care își asumă această echipă, oameni care au deja experiență, fie în Parlament, fie în Guvern. Va fi cu totul altceva, iar ceea ce vom face vom asuma public.

Dacă vom ajunge în situația respectivă, avem program de guvernare care va fi votat în Parlament, dar avem și multe reforme care sunt în programul de guvernare al coaliției, care sunt în PNRR, care sunt deja asumate de România. Acolo cred că vom avea toată legitimitatea să punem în aplicare acele măsuri și dacă vom avea un Guvern care în următorii 2-3 ani să pună în aplicare PNRR-ul, după 3-4 ani România va arăta altfel“, a precizat Dacian Cioloș, premierul desemnat al României.

Întrebat dacă a avut sau va avea întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis legate de cum ar trebui să arate un viitor guvern, Dacian Cioloş a mai spus: "Da. I-am promis că o să îl ţin la curent şi după discuţia pe care o să o am mâine, o să îl informez despre concluzii".

"Pe de altă parte, dânsul, la întâlnirea pe care am avut-o, ne-a spus destul de clar că nu intenţionează să se implice direct în negocieri de alianţe între partide, că ăsta e rolul partidelor, că lucrurile astea se petrec în Parlament sau între liderii partidelor, deci din acest punct de vedere nu am aşteptări", a mai precizat Cioloş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel