Spectacole de teatru în pandemie. Ioan Aurel Pop: Skype şi ZOOM sunt salvatoare
Autor: Florin Răvdan pe 14 mai, 07:31 | Teatru - Dans

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a făcut mai multe declaraţii despre posibilitatea redeschiderii sălilor de teatru după ridicarea stării de urgenţă din România. 

„E o timiditate ciudată fiindcă prin cultura direct percepută de om, noi ne păstrăm specificul de oameni. Toată lumea discută acum despre digitalizare şi despre faptul că, de la educaţie şi până la percepţia culturii, ne vom folosi de aparate. Fireşte că la nevoie, atunci când nu există alternative, această digitalizare, Skype sau Zoom sunt salvatoare, pentru moment. Însă omul, dacă nu trăieşte faţă în faţă cu alt om, dacă nu-l priveşte în ochi, dacă nu se poate vedea obrazul înroşit sau, dimpotrivă, palid, dacă nu percepe o emoţie în voce, o lacrimă în colţul ochiului sau un nod în gât, care nu se pot vedea altminteri, înseamnă că nu mai suntem oameni. De aceea eu aş vorbi şi de teatre. În salile de teatru, cu păstrarea distanţei necesare, poate cu spectatori mai puţini, actorii s-ar simţi utili, şi-ar da măsura valorii, ne-ar putea inspira şi pe noi cu mai multă încredere în viaţă. Teatrul a fost, nu neapărat un refugiu, o altă formă de a ne trăi viaţa atunci când viaţa asta reală am simţit-o apăsătoare, amărâtă, ameninţătoare", a spus Ioan-Aurel Pop, conform Mediafax. 

"Nu avem dreptul să ne resemnăm acum"

 

„Noi trebuie să ne gândim la ieşirea din această pandemie şi la readucerea culturii între oameni, în cetate, fără multe aparate. Conferinţele pe viu, ştiţi, ca şi mine, ţinute de oameni inteligenţi şi cu darul vorbirii pot să facă minuni, să inspire încredere, să-i îndemne pe oameni la curgerea vieţii şi la predarea ştafetei mai departe. Nu avem dreptul să ne resemnăm acum şi să spunem că nimic nu mai poate fi ca înainte. Ar trebui să ne străduim ca lucrurile bune să fie ca înainte iar cele rele precum poluarea, tăierea pădurilor, aglomeraţia asta pe străzi încât nu mai poţi mişca maşina, să zicem, toate astea să încercăm să le evităm. Dar contactul uman e fundamental" , a spus Ioan-Aurel Pop în cadrul emisiunii emisiunii Marius Tucă Show.

Te-ar putea interesa și ....
Teatru - Dans Vezi toate articolele
Crossuri parteneri