Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, luat în vizor de DNA. Managerul, dar și alti angajați, trimiși în judecată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Sursă foto: DNA
Sursă foto: DNA
Mai multe persoane din conducerea spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc au fost trimise în judecată de către DNA, într-un dosar privind achiziţii de echipamente şi produse medicale supraevaluate.

Mai multe persoane din conducerea spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, sunt cercetați după încheierea unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare, transmite DNA printr-un comunicat. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Astfel potrivit procurorilor DNA, Lukacs Antal, managerul spitalului, va fi judecat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte), luare de mită (4 fapte) şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Balint Eniko, la data faptelor referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Barczan Laszlo, la data faptelor magazioner, precum şi omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL. De asemenea, au fost trimişi în judecată Marcela Saghin, contabilă la firma Chantel Sante SRL, precum şi Dan Cosmin Dragoş, şoferul omului de afaceri. În plus, firma Chantel Sante SRL este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Detalii din dosar

"Concret, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, inculpatul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în prezenta cauză, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea de către spitalul respectiv a unor aparate și produse medicale. O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

De menționat este faptul că toate produsele ar fi fost cumpărate la prețuri supraevaluate, în unele cazuri fiind livrate chiar și produse neconforme, iar în altele achiziția s-a desfășurat în condițiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unității spitalicești. În aceeași perioadă, inculpatul Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL (deși unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru) i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia. Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis și remis celor trei inculpați (angajați ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc) sume de bani și alte foloase după cum urmează:

- inculpatul Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri,

- inculpații Balint Eniko și Barczan Laszlo ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

Prejudiciu de peste 2 milioane de lei

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului amintit mai sus în valoare totală de 2.321.728 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL. Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.", precizează DNA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel