Sportul, armă importantă în lupta COVID-19. Elisabeta Lipă: Asta e clar. Nu mai avem nevoie de studii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj , a vorbit despre importanța sportului în pandemie.

Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz, consideră că sedentarismul reprezintă o problemă gravă în România.

"Nu cred că ne trebuie nişte studii ca să ajungem la concluzia că mişcarea, de la mic la mare, până la 90 de ani dacă te ţine organismul, cu un stil de viaţă sănătos, reduce numărul de bolnavi din spitale. Asta e clar. Statisticile care arată un grad mare de sedentarism demonstrează că nu facem sport acum, pentru că înainte ne obligau să facem sport, dar acum trebuie insuflată din nou dragostea pentru sport şi pentru mişcare. Şi nu ar fi fost faptul că suntem sedentari, dar ce diagnostice presupune asta? Pentru că devenim şi bolnavi, bineînţeles. Şi peste ceea ce e în spitale acum, unde să-i mai duci pe cei care se îmbolnăvesc din alte motive?", a declarat Lipă pentru Agerpres.

"Practic ne-au închis de tot"

 "Faptul că la şcoală nu se face mişcare provoacă mari neajunsuri. Copiii sunt scutiţi, apoi a mai dat şi pandemia peste noi şi ne-au închis cu totul. Cluburile şcolare sunt închise, liceele cu program sportiv sunt închise. Bun, nu se face şcoală, dar de ce să nu faci mişcare? De ce trebuie să închizi şi sala? Pe noi în zona asta juvenilă, practic ne-au închis de tot. Ce mai salvăm sunt loturile mari.

Deci, dacă la nivelul ăsta s-a închis tot, ce să mai vorbim de sportul de masă, de agrement? Nu mai există, mai vezi răzleţ la sălile de fitness, care au şi ele un regim special de funcţionare. Şi în rest nu prea mai vezi nimic. În plus, mai dă şi frigul, lumea nu prea mai face mişcare, pentru că e frig afară.", a menționat Lipă.



"După Revoluția, nimic nu a mai fost la fel"
 

"După Revoluţie, nimic nu am mai fost la fel, dar trebuiau adaptate competiţiile. În şcoală nu trebuia să se lase garda jos şi trebuia să se menţină acelaşi ritm alert de a face mişcare pentru copii. Dar, uşor-uşor, aşa cum s-au degradat alte domenii, aşa s-a degradat şi sportul de masă. Şi la fel s-a degradat şi sportul de performanţă, pentru că dacă nu ai o bază, de unde să ai performanţă, e clar că nu ai cum. Din nefericire, sportul în şcoală este trecut la 'şi altele' şi din păcate şi înaltă performanţă începe să se ducă la capitolul 'şi altele' şi asta este trist, pentru că acest domeniu a demonstrat că îşi face ţara cunoscută în lume cum niciun domeniu nu o poate face.

Eu sunt convinsă că acele două ore de sport pe care le au copiii pe săptămână se pot face aşa cum trebuie, cu nişte profesori determinaţi, care îşi iubesc meseria, pentru că sunt mulţi care o fac cu o pasiune aşa cum nu îţi vine să crezi că mai există. Dar sunt şi foarte mulţi care cred că educaţia fizică se face aruncând copiilor o minge sau lăsându-i liberi în ziua respectivă, pentru că ei au alte treburi în afară de cea de a-şi face meseria. Copiii trebuie angrenaţi şi în nişte competiţii, nu vorbim de competiţii de anvergură. Ci pur şi simplu între şcoli, între licee, între sectoare, sunt atâtea posibilităţi, totul este să vrei. La nivel de copii, hai să spunem că în marile oraşe se mai mişcă ceva, dar în zona rurală nu există nimic", susține Elisabeta Lipă.

Pacienții COVID care fac sport, mai rar la spital




Conform unui studiu realizat în Brazilia, riscul de spitalizare al persoanelor care au contractat noul coronavirus a fost cu peste 34% mai mic în rândul persoanelor "suficient de active". Studiul s-a bazat pe un sondaj efectuat de Universitatea din Sao Paulo în colaborare cu alte centre braziliene de studii superioare şi a cuprins 938 de brazilieni care au contractat COVID-19.

De asemenea, s-a constatat că riscul de spitalizare a fost mai mare în cazul pacienţilor supraponderali sau obezi, precum şi în cazul persoanele cu niveluri reduse de educaţie şi statut socioeconomic, se menţionează în studiu. Conform celui mai recent Eurobarometru, efectuat de Comisia Europeană în 2018, România se află pe locul 2 în ceea ce priveşte sedentarismul. Potrivit datelor, mai mult de 63% dintre români nu practică niciodată nicio formă de activitate fizică.

Agenţia Naţională de Presă Agerpres derulează, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, o campanie de informare publică privind beneficiile practicării sportului asupra sistemului imunitar, în contextul pandemiei de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel