Sportul românesc, în colaps. Gabi Szabo: Ne rugăm la Dumnezeu să mai câştigăm medalii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Gabriela Szabo a participat la dezbaterea din Senatul României, alături de alte mari nume ale sportului românesc, unde a pus problema subfinanțării sportului, amintind de faptul că trebuie acționat acum până nu e prea târziu pentru generațiile viitoare.

Fosta campioană olimpică la atletism, Gabriela Szabo, a declarat, miercuri, că dacă nu ar fi primăriile care să susţină financiar diverse discipline, sportul românesc nu ar putea să supravieţuiască doar cu bugetul pe care îl are Ministerul Tineretului şi Sportului.

"Azi primăriile investesc în sport. Eu îi felicit pe aceşti oameni, deşi multă lume îi critică, de ce investesc în sport, de ce remunerează sportivii şi aşa mai departe. Mie mi se pare extraordinar că avem cadrul legal azi ca primăriile din România să poată să susţină performanţa în sport. Dacă nu ar fi primăriile, sportul românesc nu ar putea să supravieţuiască azi cu bugetul pe care îl are Ministerul Tineretului şi Sportului. Şi avem talente extraordinare... câte echipe din lumea asta nu şi-ar dori să o aibă pe Cristina Neagu în lot? Eu sunt foarte fericită că ea joacă la CSM Bucureşti şi că reprezintă România. Noi trebuie să încurajăm aceste lucruri, nu să ne întrebăm dacă ea merită sau nu contractul respectiv. Cine suntem noi să judecăm atâta timp cât ea excelează în domeniul ei? Am ajuns să facem comparaţie între Cristina Neagu şi un jucător de fotbal din Liga a II-a... Serios? Păi pe Messi al României îl aduci pe aceeaşi linie cu un jucător din Liga a II-a?", a spus Szabo, care ocupă în prezent funcţia de director general al CSM Bucureşti.

Semnalul de alarmă a fost tras în anul 2000

La finalul dezbaterii care a avut loc în Senatul României privind soluţiile pentru sprijinirea sportului românesc, ea a afirmat că statul trebuie să investească atât în sportul de masă, cât şi în cel de performanţă.

"Semnalul de alarmă a fost tras în anul 2000, când era domnul Ion Ţiriac la COSR. Atunci, după Sydney, a spus că dacă nu facem ceva o să ne rugăm la Dumnezeu să mai câştigăm şi noi medalii la Jocurile Olimpice. Şi mare dreptate a avut. Cert e că şi eu de când m-am retras din activitate nu am făcut decât să mă implic foarte activ în promovare şi în administrare în sport. Nu mai este momentul să ne lamentăm acum, e momentul pentru acţiune. Trebuie să privim lucrurile din două perspective, a sportivului care vrea să facă sport şi a sportivului care vrea performanţă. Pentru ambele categorii de sportivi trebuie să luptăm. Trecerea federaţiilor la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este o discuţie interesantă care ar trebui dezbătută. Azi nu ştiu dacă aş avea răspunsul cel mai potrivit. Dar ar putea fi o opţiune. În Bucureşti avem şi finanţe, avem şi potenţial, avem şi unde să facem o sală polivalentă. Dar e vorba despre voinţă. Sper să nu mai vorbim mult despre treburile astea şi să vedem şi lucruri concrete", a precizat fosta atletă.

Gabriela Szabo a participat, miercuri, alături de foştii şi actualii campioni ai României Ilie Năstase, Simona Halep, Cristian Gaţu, Nadia Comăneci, Ştefan Birtalan, Alina Dumitru şi Camelia Potec la o dezbatere în Senatul României, iniţiată de parlamentarii Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, în cadrul căreia au solicitat o finanţare mai mare şi investiţii în infrastructură pentru sportul românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel