Stare de alertă. Romașcanu (PSD) cere Guvernului să prezinte baza legală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Lucian Romașcanu
Lucian Romașcanu
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a cerut sâmbătă Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în perioada stării de alertă şi a subliniat că restricţiile, amenzile, sancţiunile trebuie să fie conform legii şi Constituţiei.

"Cerem Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă. Domnilor Orban şi Iohannis: deja aţi făcut o greşeală mare cât Casa Poporului legiferând amenzi care s-au dovedit a fi neconstituţionale. Acum trebuie să daţi banii înapoi. Nu veniţi cu o prostie şi mai mare! Nu puteţi restrânge drepturile cetăţeneşti decât prin lege adoptată în Parlament. Asta spune Constituţia. Nu puteţi face reglementări prin decizii luate în baza stării de alertă numai folosind pandemia pentru a acoperi prostia. Riscul coronavirusului nu poate justifica încălcarea drepturilor omului. Restricţiile, amenzile, sancţiunile sunt necesare, dar trebuie să fie conform legii şi Constituţiei", a spus Romaşcanu, transmite Agerpres.

Relaxarea nu trebuie să pericliteze sănătatea



El a subliniat că relaxarea trebuie făcută astfel încât să nu pericliteze sănătatea populaţiei. "Prima întrebare - pe ce s-a bazat Guvernul când a decis aşa-zisa relaxare de pe 15 mai? Care au fost argumentele epidemiologice care au stat la baza deciziei? Epidemiologii nu sunt siguri cu privire la această dată. Domnul Arafat ne spune că nu este încă sigură data de 15 mai. Domnul doctor Rafila ne spune că puţinele teste de coronavirus aplicate în ţară nu sunt concludente. Deci experţi epidemiologi nu au date clare privind evoluţia pandemiei. Atunci pe ce se bazează Guvernul când decide relaxarea măsurilor începând cu 15 mai? Nu spunem că nu este necesară relaxarea, dar ea trebuie făcută astfel să nu pericliteze sănătatea oamenilor. Testaţi domnilor pentru a afla situaţia epidemiologică a României şi relaxaţi în consecinţă!", a declarat senatorul PSD.

Testare prin sondaj



Potrivit acestuia, "toate statele" care relaxează restricţiile au făcut fie testare pentru a stabili rata de transmitere a virusului, fie au făcut teste prin sondaj pe anticorpi pentru a vedea cât la sută din populaţie a avut virusul. "De ce fuge Guvernul de testarea în masă şi testarea prin sondaj a populaţiei? Toate statele care relaxează restricţiile au făcut fie testare pentru a stabili rata transmiterii virusului, fie au făcut teste prin sondaj pe anticorpi pentru a vedea cât la sută din populaţie a avut virusul. (...) Până şi la Kabul în Afganistan s-a făcut testare prin sondaj. Orban spune că nu sunt sigure testele rapide. Au apărut teste cu grad de siguranţă de 100%. Vedem o îndârjire a Guvernului şi a PNL de a bloca şi a ataca orice încercare a Primăriei Capitalei de a face teste în masă prin sondaj. Guvernul are obligaţia să ne spună în următorul raport de ce fuge de aceste testări în masă sau făcute prin sondaj. De ce ascundeţi realitatea? Vă este frică că astfel de studii vor arăta că ne-am infectat mult mai mulţi? Vă este frică să afle lumea adevărul?", a susţinut social-democratul.

Romaşcanu a cerut precizări "în detaliu" de la Guvern privind situaţia de la Suceava.

"Cerem premierului şi preşedintelui să precizeze dacă au ştiut de abuzurile lui Gheorghe Flutur de la Suceava înainte de izbucnirea scandalului. Dacă da, de ce nu au sesizat autorităţile? (...) Acolo s-au făcut infracţiuni grave. Cerem precizări în detaliu de la Guvern legate de această speţă", a mai spus parlamentarul PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel