De ce a cerut Renate Weber STARE de URGENȚĂ în România. ”De NEÎNȚELES de ce NU punem în aplicare legea!”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Renate Weber
Renate Weber
Renate Weber, Avocatul Poporului, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce înseamnă declanşarea stării de urgenţă în România şi de ce acest lucru nu ar trebui să fie privit ca ceva negativ. 

"Starea de urgenţă, sigur, se ia în situaţii excepţionale, dar nu trebuie să presupună măsuri fundamental diferite faţă de cele luate până acum. Asta este calea legală. Când vorbim de restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, acest lucru trebuie să se facă în conformitate cu cerinţele constituţionale, nu doar pe baza unor ordine administrative. De asta există prevederi în Constituţie, dar şi OUG 1/1999, care reglementează starea de urgenţă. 

Starea de urgenţă nu este ceva catastrofal, ea poate fi făcută la nivelul întregii ţări sau local, pe o perioadă de maximum 30 de zile, după care revenim la normalitatea constituţională. Sunt multe alte ţări care au declarat această stare de urgenţă. Ungaria, care a avut vreo 2 sau 3 testări pozitive, Cehia, Polonia, Italia, în Franţa se discută, în Belgia se întrunesc să discute despre asta, în SUA sunt vreo 12 sau 13 state care au decis asta. Mai multe state, tocmai pentru a preveni răspândirea acestui virus, ştiu că trebuie să limiteze exerciţiul unor drepturi şi pentru asta recurg la starea de urgenţă.", a declarat Renate Weber pentru DCNEWS

Măsurile luate, similare Stării de Urgenţă

"Totul se face foarte controlat, nu e niciun fel de problemă. Lumea probabil se sperie de denumire, că s-ar întâmpla ceva rău. Nu trebuie să fie aşa ceva. Dacă mă uit azi la toate măsurile luate de Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ele sunt pe linia acelei ordonanţe din 1999, doar că nu sunt sub numele de stare de urgenţă. 

Starea de urgenţă nu înseamnă neapărat închiderea graniţelor total, ci parţial. Noi am oprit deja zborurile dinspre şi spre Italia. Asta este, repet, cerinţa constituţională şi legală din România. Sincer, avem şi noi câteva lucruri bune în România şi nu le aplicăm? Această OUG din 1999 este foarte bine făcută, este chiar de neînţeles de ce să nu punem în aplicare legea, aşa cum o avem!", a mai explicat Avocatul Poporului. 

Solicitarea către preşedinte, fără răspuns

"Nu am primit niciun răspuns, dar am făcut solicitare pe care eram datori să o facem public cerând preşedintelui să declare stare de urgenţă. Nu ştiu dacă ne va contacta, astăzi sigur nu. Dar dacă ne va contacta, suntem deschişi la discuţii.", a conchis Renate Weber. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel