Strategia "Porcului spinos", în Marea Neagră. Generalul Grumaz: Soluție pentru amenințările Rusiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Generalul (r) Alexandru Grumaz, președintele Centrului de Analiză și Studiu de Securitate, a vorbit în cadrul emisiunii Pe Plan Extern despre strategiile militare care ar trebui adoptate pentru a contracara planurile Rusiei de a transforma Marea Neagră într-un lac rusesc.

"Strategii americani de la Pentagon vorbesc de crearea unei zone A2AD similară cu cea din Crimeea, pentru că Rusia a creat o zonă A2AD în Crimeea. Această zonă ei o denumesc Strategia Porcului Spinos (Porcupine Strategy) și se leagă de Marea Neagră și de Marea Baltică. Aceste zone A2AD ale strategiei Porcului Spinos trebuie făcută și în nord și în sud și împreună cu o zonă de același tip pe care americanii au denumit-o Linia Maginot din China, care înconjoară Marea Chinei de Sud și de Est din Nord până la limita litoralului vietnamez.

Aceste trei zone sunt extrem de importante. Vorbim de Strategia Porcului Spinos în Marea Neagră deoarece geografia acesteia cu cele două strâmtori Bosfor și Dardanele pot crea o astfel de zonă", a spus generalul Alexandru Grumaz.

Sistemele anti-acces și de interdicție regională (A2/AD) sunt capabilități militare care pot nega unui atacator oportunitatea de a-și proiecta puterea militară prin aer, pe mare sau sol în teritoriul tău. Sunt formate din sisteme de apărare aeriană, capacități anti-navă, apărare costieră precum și în mod potențial din arme nucleare care ar descuraja o invazie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel