Strategia ascunsă a PNL! De Ce se prelungesc consultările dintre Iohannis, partide și societatea civilă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sociologul Alfred Bulai a vorbit pentru DCNews despre adevăratul motiv pentru care liberalii susțin varianta alegerilor anticipate. El consideră că Vasile Blaga și Alina Gorghiu propun organizarea de alegeri anticipate pentru a mai putea să tragă de timp, în condițiile în care PNL nu are în acest moment o propunere viabilă de premier. 

Dacă l-ar propune pe Cătălin Predoiu premier, liberalii ar risca să aibă un prim-ministru compromis chiar înainte de începerea mandatului. Un personaj cu vechime pe scena politică, Predoiu are mari șanse să fie respins din start de ”stradă”, după ce a făcut parte din echipa fostului președinte Traian Băsescu și s-a regăsit în guverne conduse de Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu și în care a fost coleg cu Elena Udrea.

În câteva cuvinte, protestatarii l-ar desființa pe Cătălin Predoiu pe motiv de ”PDL și USL, aceeași mizerie!”. Deci, propunerea lui Cătălin Predoiu cade în acest moment, pentru că ar fi un premier slăbit și contestat încă dinainte să-și înceapă mandatul.

Soluția Predoiu i-ar conveni lui Iohannis acum

Soluția Cătălin Predoiu premier ar fi bună pentru Klaus Iohannis în acest moment, pentru că președintele și-ar ține astfel cuvântul dat încă din campania electorală. Iar, după un singur an, în urma alegerilor din 2016, Iohannis ar putea numi în fruntea Guvernului un liberal din aripa vechiului PNL.

Însă, în situația dată, PNL preferă să tragă de timp cu alegerile anticipate. Ar fi o lovitură grea pentru liberali să nu reușească nici acum să pună premier și să facă guvern, în condițiile în care cei cărora le-au cerut demisiile în fiecare zi s-au dat la o parte, dar nu au plecat din cauza lor.

Dacă PNL nu va reuși să-și pună premierul nici după ce PSD a plecat de la putere, liberalii vor avea o mare problemă în ochii marelui electorat. 

Se așteaptă trecerea weekendului

Astfel, se mai încearcă tergiversarea lucrurilor: consultările și negocierile președintelui cu partidele politice și societatea civilă se vor încheia vineri, iar desemnarea unui premier va aștepta și trecerea weekendului. Până luni, emoția colectivă s-ar mai putea descărca. Orice premier ar fi nominalizat acum, el va fi contestat de o parte sau alta a manifestanților. 

Interesul în acest moment este să treacă weekendul - când ar putea manifesta și mai mulți oameni în stradă, pentru ca lucrurile să se miște de la începutul următoarei săptămâni, când ”strada”, speră liberalii, ar urma să-și mai piardă din entuziasm.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel