Studenţii de la UMF Iaşi, la examene doar cu vaccin anti COVID-19 sau test PCR. Cristian Persu, UMF Bucureşti: La noi nu s-a implementat şi nici nu se va face
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Cristian Persu, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Bucureşti, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre sesizarea făcută în instanţă de către Liga Studenţilor din Iaşi la adresa UMF Iaşi privind interzicerea accesului studenţilor la examene dacă nu sunt vaccinaţi anti COVID-19. 

Liga Studenţilor din Iaşi a depus plângere penală împotriva Universităţii de Medicină şi Farmacie pentru că vrea să interzică accesul la examene studenţilor care nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19.

”E de neconceput ca un student la Medicină sau la o facultate cu profil medical să nu conştientizeze faptul că tot personalul medical ar trebui să fie vaccinat.”, a declarat prof. dr. Vasile Scripcariu, rector UMF Iași.

Studenţii au cerut, prin sesizarea lor, suspendarea acestei decizii. 

”Urmărim o cerere de suspendare în instanță a hotărârii CA al UMF, pentru a permite accesul tuturor studenților la sesiunea de examene curentă. Accesul trebuie să fie nemărginit, nediscriminatoriu, studenții nu pot fi obligați să efectueze nici teste PCR, care ajung până la suma de 1.500 de lei pentru sesiune, ceea ce ar încalcă principiul gratuității învățământului pentru cei care se află pe locuri bugetate și ar fi o obligație extracontractuală pentru cei care se află în sistem de taxă”, a declarat Silvian Man, președintele Ligii Studenților, la PRO TV.

VEZI ŞI Studenții la Medicină din Iași, plângere penală pentru că nu sunt primiți la examene fără vaccin sau test PCR negativ

Cu toate astea, se pare că instanţa de judecată a dat dreptate Universităţii şi a respins cererea studenţilor. 

"Din punctul meu de vedere, strict ca student, nu pot comenta asupra deciziei propriu-zise. Dacă ar fi să o luăm punctual pe ce au cerut cei de la UMF Iaşi, vaccinarea e un lucru pozitiv, testarea e un lucru pozitiv. Restricţionarea accesului în baza acestora putem spune că ridică semne de întrebare, cum s-a şi întâmplat. Eu, din câte ştiu, Curtea a dat decizie favorabilă pentru UMF. Vorbim de un lucru care ţine de autonomia universitară. La Bucureşti nu s-a implementat o astfel de măsură şi nici nu se va face pentru sesiunea din vara aceasta, dar lucrurile sunt uşor diferite. Noi am avut un sistem hibrid de la început, care nu a fost condiţionat de testare sau vaccinare", a declarat Cristian Persu pentru DC NEWS. 

VEZI Vâlcu, întrebare pentru studenții revoluționari din Iași care se plâng de vaccinare

"Este ce ar trebui să facă orice reprezentant al studenţilor"

Totuşi, Persu laudă acţiunea studenţilor de la Iaşi, chiar dacă aceştia nu reprezintă Societatea Studenţilor Medicinişti, şi afirmă că trebuie intervenit oricând este un semn de întrebare legat de drepturile studenţilor. 

"Apreciez implicarea studenţilor, cam asta ar trebui să facă orice reprezentant al studenţilor. Să cântărească orice decizie ce pune sub semnul întrebării orice drept al studenţilor, chiar dacă e important să nu uităm şi de obligaţii. Dar, din ce ştiu eu, acolo Liga Studenţilor nu reprezintă Societatea Studenţilor Medicinişti, e o altă asociaţie. Nefiind vorba de colegii mei direcţi, nu pot să mă pronunţ", a mai spus preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel