Studiu: 8 din 10 tineri susțin că absolvirea școlii nu mai este de ajuns ca să își găsească un loc de muncă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Studiu: 8 din 10 tineri susțin că absolvirea școlii nu mai este de ajuns ca să își găsească un loc de muncă  /  Sursă foto: Pibay
Studiu: 8 din 10 tineri susțin că absolvirea școlii nu mai este de ajuns ca să își găsească un loc de muncă / Sursă foto: Pibay
Tinerilor le este tot mai greu să își găsească un loc de muncă în contextul actual al pandemiei de COVID-19.

Transformările semnificative prin care trece economia, scăderea cererii de piață HR și lipsa unei perspective afectează puternic generația abia ieșită de pe băncile școlii.

Se pare că 8 din 10 tineri susțin că absolvirea școlii nu este de ajuns ca să își găsească un loc de muncă, conform unui barometro realizat de Frames, la comanda Best Smart Consulting. Dacă înainte de pandemie mulți dintre ei își găseau rapid un prim loc de muncă în special în HoReCa, servicii, construcții, retail, în prezent oportunitățile au dispărut, opțiunile de angajare putând fi numărate pe degete.

Conform studiului, 78,9% dintre respondenți sunt în căutarea unui loc de muncă sigur, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și doar 16% mai sunt dispuși să lucreze pe forme de colaborare ce le permit opțiuni multiple. Totodată, 52,6% dintre aceștia își doresc un job de birou la care să meargă în fiecare zi, în timp ce 14,5% și-ar dori un loc in care să aibă muncă de teren.

,,Surprinzător este faptul că doar 32,9% dintre cei chestionați își doresc un job la distanță, altfel spus să lucreze de acasă. Acest lucru arată că, după restricțiile din 2020, tinerii își doresc tot mai mult un loc de muncă în care să interacționeze cu colegii. Sunt dornici să iasă din casă’’, afirmă Ligia Neacșu, managerul Best Smart Consulting, potrivit startupcafe.ro.

Tinerii se gândesc să facă studii de specializare

Școala nu mai este de ajung pentru a-și găsi un loc de muncă, aceasta fiind concluzia la care au ajuns 80,3% dintre chei gestionați. 77,6% sunt de părere că pentru a reuși să-și găsească un job mai bun au nevoie de un training sau un curs de specializare. 46,1% consideră că cea mai bună formă de pregătire este una mixtă (online/offline), 39,5% ar participa la un training în mediul virtual și doar 14,5% ar urma un curs de pregătire clasic, într-o sală de curs.

În ceea ce privește salariul pe care pot să îl primească, tinerii se dovedesc a fi realiști, având în vedere nivelul de pregătire. 39,5% se așteaptă să câștige între 2.500 și 3.500 de lei, 27,6% și-ar dori un salariu între 3.500 – 4.500 de lei și doar 15,8% se așteaptă la un salariu peste acest nivel. În plus, 17,1% dintre respondenți s-au declarat dispuși să lucreze pe un nivel salarial minim, între 1.500 și 2.500 de lei, potrivit BizBrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel