Urmărește emisiunea live
Studiu: Afecțiune neurologică rară, legată de infectarea cu SARS-CoV-2 în 21 de țări
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Studiu: Afecțiune neurologică rară, legată de infectarea cu SARS-CoV-2 în 21 de țări  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: Afecțiune neurologică rară, legată de infectarea cu SARS-CoV-2 în 21 de țări / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O afecțiune neurologică rară a fost legată de infectarea cu SARS-CoV-2 în 21 de țări.

Cercetătorii continuă să investigheze efectele complete ale acestei infectării cu SARS-CoV-2, inclusiv cele neobișnuite, iar o nouă analiză a legat acum infecția de o afecțiune neurologică rară.

Mielita transversă acută (ATM) - o inflamație a măduvei spinării care poate provoca durere, paralizie și probleme senzoriale - a fost identificată în 43 de cazuri de adulți infectați cu SARS-CoV-2 din 21 de țări, cu vârste cuprinse între 21 și 73 de ani, precum și 3 copii cu vârsta cuprinsă între 3 - 14 ani. Revizuirea colectează împreună cercetări anterioare și rapoarte de caz și, potrivit echipei din spatele acesteia, datele sunt suficiente pentru a justifica o investigație ulterioară. Într-un anumit an, incidența ATM-ului este estimată la doar 1,34-4,6 cazuri la un milion de persoane.

Ce au descoperit cercetătorii?

În schimb, pe parcursul unei perioade de 10 luni, incidența ATM numai la pacienții cu COVID-19 a ajuns să fie de aproximativ 0,5 cazuri la un milion, ridicând semnale de alarmă pentru cercetători.

„Am descoperit că ATM este o complicație neurologică frecvent neașteptată a COVID-19”, scriu cercetătorii. Cele mai multe cazuri (68%) au avut o latenta de 10 zile la 6 saptamani, care pot indica complicatii neurologice post-infecțioase mediate de raspunsul gazdei la virus. Noua cercetare se adaugă la ceea ce știm deja în ceea ce privește COVID-19 și complicațiile neurologice: boala a fost asociată cu numeroase probleme ale sistemului nervos, cum ar fi un efect persistent de „ceață cerebrală”.

În aceste 43 de cazuri, s-a constatat că leziunile măduvei spinării duc la tetraplegie și paraplegie, cu alte probleme asociate, inclusiv pierderea controlului vezicii urinare. Cercetarea a fost întreprinsă după descoperirea unui caz în Panama. Alte cazuri au fost apoi coorelate din literatura științifică publicată în perioada martie 2020 - ianuarie 2021, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel