Studiu: COVID-19 intră în creier prin nervii olfactivi și cauzează afecțiuni cumplite
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un nou studiu relevă faptul că noul coronavirus poate invada creierul uman. Afecțiunile cauzate pot fi cumplite, iar sistemul nervos poate suferi deteriorări foarte mari.

Un nou studiu relevă faptul că SARS-CoV-2 poate invada creierul prin intermediul nasului. O analiză a 33 de autopsii , ulterioare infecției cu COVID-19, a găsit mici urme de material viral în creierul uman, reziduuri ce par să provină din nas.

Partea superioară a cavității nazale umane, cunoscută sub numele de nazofaringe, este considerată a fi una dintre primele zone de infecție și replicare pentru SARS-CoV-2 și ar putea fi, de asemenea, un punct slab în apărarea creierului uman. Creierul uman este separat de restul corpului printr-o barieră semipermeabilă a celulelor, denumită bariera hematoencefalică, care ține toxinele și agenții patogeni departe de zona craniului. Totuși, unele virusuri, inclusiv câteva coronavirusuri, sunt deosebit de periculoase și capabile să treacă această barieră. Din păcate, SARS-CoV-2 ar putea fi unul dintre ele.

De fapt, unii oameni de știință cred că acest lucru ar putea fi ceea ce cauzează multe dintre simptomele neurologice asociate cu COVID-19, inclusiv pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap, amețeli, greață și oboseală. Recent, unele studii au descoperit urme de ARN viral în creier și lichidul coloanei vertebrale ale unor pacienți cu COVID-19. 

Noi descoperiri privitoare la comportamentul virusului

Cercetătorii nu numai că au găsit particule virale intacte în celulele endoteliale ale nazofaringelui, dar au găsit și ARN viral în partea superioară a nasului - cunoscută sub numele de membrană mucoasă - precum și în mai multe regiuni ale creierului. Deși s-ar putea să nu fie posibil să se vadă cum se deplasează virusul în interiorul celulelor cerebrale individuale, la unii pacienți aceleași proteine ​​spike, găsite în exteriorul SARS-CoV-2, au fost găsite și în celulele pe care cercetătorii le-au identificat ca neuroni.

Acest lucru sugerează faptul că virusul SARS-CoV-2 ar putea să treacă peste bariera hematoencefalică și să ajungă în creier prin proiecțiile lungi, sub formă de fir, ale nervilor olfactivi.

Totuși, chiar dacă se dovedește că neuronii din nas transportă SARS-CoV-2 la creier, acesta este probabil doar un port de intrare. În analiză, unele regiuni ale creierului nu dețineau legătură directă cu mucoasa olfactivă și erau mai implicate în respirație și controlul cardiovascular, ceea ce sugerează că virusul intră și prin alte mijloace, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel