Studiu COVID-19: Testarea în masă, efecte SPECTACULOASE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpress
Foto: Agerpress
Un plan de  testare în masă a populației ar putea avea niște efecte spectaculoase. Oamenii de știință au ajuns la un rezultat privitor la sfârșitul pandemiei de coronavirus.

Testarea în masă de COVID-19, în special a persoanelor care nu prezintă semne de infectare, ar putea pune capăt pandemiei în aproximativ șase săptămâni, susține un nou studiu realizat de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan și de la Universitatea din Colorado Boulder. Studiul sugerează că testele rapide, deși mai puțin fiabile, ar putea permite autorităților de sănătate publică să identifice cu precizie eventualele focare, fără a mai impune carantine ori a închide sectoare economice.

Testele rapide au un preț redus și pot da rezultate în câteva minute. Dacă jumătate din populația SUA ar fi testată săptămânal, impactul ar fi spectaculos, potrivit oamenilor de știință. "Constatarea noastră este că, atunci când vine vorba de sănătatea publică, este mai bine să avem un test mai puțin sensibil cu rezultate azi, decât un test mai sensibil cu rezultate mâine", a spus Daniel Larremore, profesor de informatică la CU Boulder și autor principal al studiul.

Potrivit studiului, pe baza modelării matematice, testarea rapidă a trei sferturi din populația unui oraș, la fiecare trei zile, a redus numărul celor infectați cu 88%, „suficient pentru a conduce epidemia spre dispariție în termen de șase săptămâni”.

„Aceste teste rapide sunt teste de contagiozitate. Sunt extrem de eficiente în detectarea COVID-19 atunci când oamenii sunt contagioși”, a declarat într-un comunicat de presă Michael Mina, profesor de epidemiologie la Harvard și coautor al studiului. Totodată, creșterea disponibilității „testelor rapide și ieftine” este una dintre strategiile cheie luate în considerare de președintele ales al SUA, Joe Biden, conform ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel