Studiu: Cum afectează greutatea corporală contractarea și severitatea SARS-CoV-2
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Studiu: Cum afectează greutatea corporală contractarea și severitatea SARS-CoV-2   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: Cum afectează greutatea corporală contractarea și severitatea SARS-CoV-2 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un nou studiu de la Oxford a descoperit recent că persoanele care au un indice de masă corporală ridicat prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 sever.

O nouă cercetare arată că în fiecare punct peste 23 la indicele de masă corporală (IMC), riscul unei persoane de internare în spital din cauza unui COVID-19 sever crește cu 5%. Sunt, de asemenea, cu 10% mai susceptibili de a necesita tratament de terapie intensivă în comparație cu persoanele cu un indice mai scăzut.

Cu toate acestea, riscul este mai substanțial la persoanele mai tinere, iar cei cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani au un risc cu 9% mai mare de internare în spital pentru fiecare punct IMC peste 23. Totodată, au 13% mai multe șanse de a rămâne într-o unitate de terapie intensivă și 17% mai multe șanse să moară decât dacă ar avea un IMC de 23 sau mai puțin.

Persoane obeze și supraponderale

Studiul s-a bazat pe datele indicelui de masă corporală și severitatea COVID-19 la 6,9 milioane de persoane din Anglia. Totodată, un studiu bazat pe comunitate, de cohortă, publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology, a sugerat că persoanele obeze și supraponderale au nevoie să fie prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

În plus, analiza a aproape 7 milioane de dosare de sănătate ale persoanelor care locuiesc în Anglia a arătat că peste 13.500 de pacienți cu COVID-19 au avut nevoie de îngrijire în spital în perioada 24 ianuarie - 30 aprilie 2020. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au comparat IMC-ul pacienților cu lupta lor împotriva COVID-19 și au descoperit că riscul de infecție severă a crescut odată cu greutatea corporală.

Cercetările anterioare au constatat că persoanele obeze sunt mai expuse riscului de COVID-19 sever și de moarte din cauza bolii, deși acesta este primul studiu care a examinat intervalul IMC.

Creșterea IMC, risc crescut de COVID-19 sever

Autorul principal al studiului, Dr. Carmen Piernas, de la Departamentul de științe de îngrijire primară Nuffield de la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul lor arată că chiar și creșterea în greutate foarte modestă este legată de riscuri mai mari de complicații COVID-19, iar riscurile menționate cresc brusc. pe măsură ce IMC crește.

Dr. Piernas a adăugat că studiul arată riscurile legate de excesul de greutate la cei a căror vârstă este mai mică de 40 de ani, în timp ce greutatea are un impact ușor sau total nul asupra șanselor de a dezvolta COVID-19 sever după 80 de ani.

Rezultatele cercetărilor sugerează că politicile de vaccinare trebuie să acorde prioritate celor care sunt obezi, mai ales acum că vaccinul COVID-19 a fost lansat pentru populația mai tânără, potrivit ScienceTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel