Studiu de două decenii: Morțile din cauza caniculei sau frigului, în creștere. Europa de Est este epicentrul
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Peste cinci milioane de persoane mor anual din cauza căldurii sau frigului.

Mai mult de cinci milioane de persoane mor anual în fiecare an din cauza condițiilor meteo mult prea calde sau mult prea reci, se arată într-un studiu efectuat în 20 de ani, potrivit The Guardian. Mai mult decât atât, morțile provocate de caniculă sunt tot mai multe.

Studiul care a implicat zeci de oameni de știință din întreaga lume a arătat că 9,4% din morțile de la nivel internațional pot fi puse în dreptul expunerii la căldură sau la rece, adică 74 de morți suplimentare la 100.000 de persoane. Astfel, s-a făcut apel la izolarea mai bună a locuințelor și la instalarea mai multor sisteme de aer condiționat care funcționează pe energie solară. În plus, au fost lansate și avertismente privind creștea numărului de astfel de morți în viitor din cauza schimbărilor climatice.

Două decenii de analiză de informații

Cercetătorii au analizat informațiile legate de mortalitate și condiții meteo din 750 de locații, în nu mai puțin de 43 de țări, între 2000 și 2019, descoperind că temperatura medie zilnică a crescut cu 0,26 grade Celsius la fiecare deceniu. Studiul a mai arătat că oamenii au murit mai mult de frig decât de cald în perioada de două decenii, însă morțile provocate de caniculă au crescut, în timp ce frigul omoară mai puțini pământeni.

Prof. Yuming Guo de la Universitatea Monash din Malaysia, unul dintre principalii cercetători care au efectuat studiul, a spus că acest trend va continua fiindcă schimbările climatice iau amploare, iar morțile cauzate de condițiile meteo vor crește. „În viitor, mortalitatea provocată de răcoare va continua să scadă, însă fiindcă mortalitatea legată de caniculă va crește, va exista un punct în care mortalitatea totală va fi în creștere”, a explicat el.

În Europa, deja sunt mai multe morți legate de temperatură. „Dacă nu luăm vreo măsură pentru a combate schimbările climatice... alți oameni vor muri”, a adăugat profesorul. Cele mai multe morți din cauza caniculei au fost în Europa de Est, în timp ce Africa sub-sahariană a avut cele mai multe decese provocate de frig.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel