Studiu îngrijorător despre coronavirus. Impact asupra sănătății mintale. Date care nu pot fi ignorate
Autor: Irina Constantin pe 26 ian, 21:04 | Știinta

foto pixabay. Studiu îngrijorător despre coronavirus. Impact asupra sănătății mintale. Date care nu pot fi ignorate

Una din opt persoane infectate cu coronavirus se confruntă, pentru prima dată, cu o boală psihiatrică sau neurologică în decurs de șase luni, arată ultimele studii. 

Ultimul studiu vine cu încă o dovadă care atrage atenția asupra impactului pe care-l are SARS-CoV-2 asupra sănătății mintale. Semnalul e clar: tulburările cerebrale post-COVID nu pot fi ignorate, arată The Guardian

În cazul bolnavilor cu antecedente de ordin psihiatric sau boli neurologice, s-a constatat că una din trei persoane suferă de o astfel de tulburare în decurs de șase luni din momentul confirmării cu COVID-19. 

Dr. Max Taquet, autorul principal al studiului, de la departamentul de psihiatrie al Universității Oxford, mai subliniază un rezultat șocant: unul din nouă pacienți cu COVID, nespitalizați, se confruntă cu probleme post-COVID precum depresia și chiar AVC. 

Rezultatele studiului vin după cercetarea a 236.379 de dosare medicale electronice din SUA. Conform cercetării, incidența diagnosticării cu o afecțiune neurologică sau psihiatrică după infectare cu COVID este de 33,6% în primele șase luni după infectare. Aproximativ 13% au primit primul lor diagnostic de această natură după ce au trecut prin boala dată de noul coronavirus. 

Studiul nu demonstrează o legătură directă a SARS-CoV-2 cu aceste afecțiuni psihiatrice și neurologice, însă sugerează un posibil impact al virusului asupra creierului și sistemului nervos central. 

 

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri