Studiu: Lumina soarelui inactivează SARS-CoV-2 de 8 ori mai repede decât se credea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Studiu: Lumina soarelui inactivează SARS-CoV-2 de 8 ori mai repede decât se credea  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: Lumina soarelui inactivează SARS-CoV-2 de 8 ori mai repede decât se credea / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O echipă de oameni de știință solicită cercetări mai aprofundate asupra modului în care lumina soarelui inactivează SARS-CoV-2 după ce a realizat că există o discrepanță evidentă între cea mai recentă teorie și rezultatele experimentale.

Inginerul Santa Barbara Paolo Luzzatto-Fegiz de la Universitatea din California și colegii săi au observat că virusul SARS-CoV-2 a fost inactivat de opt ori mai repede în experimente decât cel mai recent model teoretic prezis.

„Teoria presupune că inactivarea funcționează prin faptul că UVB lovește ARN-ul virusului, deteriorându-l”, a explicat Luzzatto-Fegiz.

Cum funcționează inactivarea?

Lumina UV, sau partea ultravioletă a spectrului, este ușor absorbită de anumite baze de acid nucleic din ADN și ARN, ceea ce le poate determina să se lege în moduri greu de fixat. Dar nu toate luminile UV sunt la fel. Undele UV mai lungi, numite UVA, nu au suficientă energie pentru a provoca probleme. Undele UVB de rază medie din lumina soarelui sunt principalele responsabile de uciderea microbilor și de punerea propriilor noastre celule în pericol de deteriorare.

S-a dovedit că radiația UVC cu unde scurte este eficientă împotriva virușilor precum SARS-CoV-2. Totuși, acest tip de UV nu vine de obicei în contact cu suprafața Pământului, datorită stratului de ozon.

„UVC sunt minunate pentru spitale”, a declarat co-autorul studiului și toxicologul Universității de Stat din Oregon, Julie McMurry. "Dar, în alte medii, de exemplu bucătării sau metrou - UVC ar interacționa cu particulele pentru a produce ozon toxic."

În iulie 2020, un studiu experimental a testat efectele luminii UV asupra SARS-CoV-2 în saliva simulată. Au înregistrat că virusul a fost inactivat atunci când a fost expus la lumina soarelui simulată timp de 10-20 minute.

Ce spune noul studiu?

Luzzatto-Feigiz și echipa au comparat aceste rezultate cu o teorie despre modul în care lumina soarelui a realizat acest lucru, care a fost publicată doar o lună mai târziu și a observat diferențe majore. Acest studiu a constatat că virusul SARS-CoV-2 a fost de trei ori mai sensibil la UV în lumina soarelui decât gripa A, 90% din particulele coronavirusului fiind inactivate după doar o jumătate de oră de expunere la lumina soarelui la o oră de prânz în anotimpul cald. Comparativ, iarna particulele infecțioase ușoare ar putea rămâne intacte zile întregi.

„Inactivarea observată experimental în saliva simulată este de peste opt ori mai rapidă decât era presupus în teorie”, au scris Luzzatto-Feigiz și colegii săi.

Cercetătorii suspectează că este posibil ca, în loc să afecteze direct ARN-ul, UVA cu unde lungi ar putea interacționa cu moleculele din mediul de testare (saliva simulată) într-un mod care grăbește inactivarea virusului, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel