Studiu: Marile orașe costale se vor scufunda sub propria greutate
Autor: Neagoe Narcis-Florentin pe 08 apr, 14:03 | Știinta

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Un geofizician american a investigat dacă redistribuirea masei cauzată de migrarea oamenilor către marile orașe va duce la subsidență.

Conform The Guardian, Tom Parsons de la Inspecția Geologică din Statele Unite a început să studieze problema după ce se preconizează că 70% din populația planetei va trăi în orașe. Utilizând regiunea San Francisco (7,75 milioane locuitori) pentru studiul de caz, Parsons a estimat că toate clădirile și tot ce este în interiorul lor vor atinge 1,6 trilioane kilograme, aproximativ cât masa apei ținută de un baraj.

Luând în calcul geologia orașului californian, Parsons a spus că presiunea clădirilor este responsabilă de o scufundare de 5-80 mm. Când vine vorba de risc de inundații, acei milimetri contează, mai ales că în nivelul mării va crește cu 200-300 mm până în 2050 în San Francisco. Geofizicianul sugerează că marile orașe costale se vor scufunda din propria greutate, în timp ce orașele depărtate de mări și oceane sunt mai puțin vulnerabile fiindcă sunt pe o litosferă mai groasă.

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri