Studiu: Persoanele fără simptome de COVID-19 sunt responsabile de 50% din noile infecții
Autor: Ioan-Radu Gava pe 08 ian, 22:30 | Știinta

Potrivit unui nou studiu, persoanele asimptomatice, dar infectate cu COVID-19, sunt responsabile pentru 50% din infectări.

Încă din primele zile ale pandemiei, cercetătorii au știut că persoanele cu COVID-19 pot răspândi boala înainte de a dezvolta simptome și chiar dacă sunt asimptomatice pe toată durata îmbolnăvirii. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane joi, 7 decembrie, cuantifică câte cazuri noi sunt transmise de la persoane fără simptome: cel puțin 50%.

Jay Butler, director adjunct pentru boli infecțioase la CDC și autor principal al noului studiu, a declarat că rezultatele întăresc importanța respectării liniilor directoare de sănătate publică cu privire la purtarea măștii și distanțarea fizică.

Pentru studiu, cercetătorii au modelat potențialii transmițători COVID-19 în trei grupuri: pre-simptomatic (persoanele care nu aveau încă simptome), niciodată simptomatic și simptomatic. "Proporția de transmisii a rămas, în general, peste 50% într-o gamă largă de valori de bază", a spus Butler, adăugând că respectiva consistență a acestei descoperiri a fost surprinzătoare, potrivit Science Alert.

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri