Studiu: Trăsăturile de personalitate legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer, arată un nou studiu. 

Modificările creierului asociate cu boala Alzheimer sunt deseori vizibile, devreme, la persoane cu trăsături de personalitate asociate cu această afecțiune, conform cercetărilor realizate de Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida.

Două caracteristici are riscului de demență au fost în prim-plan în cadrul studiului: nevrotismul și conștiinciozitatea, informează Science Daily.

În vreme ce nevrotismul implică o predispoziție pentru emoții negative, prin conștiinciozitate se înțelege tendința de a fi atent, organizat, responsabil și orientat spre obiective.

„Personalitatea prezice acumularea de patologie asociată cu demența”

„În acest studiu analizăm neuropatologia, adică leziunile din creier care ne spun despre schimbarea patologică de bază. Această cercetare arată că înainte de demența, personalitatea prezice acumularea de patologie asociată cu demența”, a explicat Antonio Terracciano, profesor de geriatrie la Colegiul de Medicină.

Mai multe depozite de amiloid și proteine responsabile pentru plăcile și încurcăturile care caracterizează boala Alzheimer au fost descoperite la participanții care au obținut un scor mai mare pentru nevrotism și mai scăzut pentru conștiinciozitate. 

Practic, cercetările arată că personalitatea poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer și a altor boli neurologice, prin întârzierea sau prevenirea apariției neuropatologiei pentru cei mai puternici din punct de vedere al conștiinciozității și pentru cei nevrotici, potrivit Descopera.

„O astfel de protecție împotriva neuropatologiei poate proveni din modul în care oamenii își  controlează emoțiile și comportamentele. De exemplu, cercetările din trecut au arătat că nevrotismul scăzut ajută la gestionarea stresului și reduce riscul apariției unor tulburări comune de sănătate mintală. În mod similar, conștiinciozitatea ridicată este legată de un stil de viață sănătos, cum ar fi activitatea fizică”, a spus Terracciano.

Metodologie

Au fost combinate datele din Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) și lucrările publicate anterior într-o meta-analiză care a rezumat 12 studii privind personalitatea și neuropatologia Alzheimer. În total, au fost incluși peste 3.000 de participanți.

BLSA a început în 1958 și reprezintă un studiu științific privind îmbătrânirea umană, efectuat de Institutul Național de Îmbătrânire (NIA). La momentul înscrierii în studiu, niciun pacient nu suferea de demență sau alte afecțiuni medicale severe. Personalitatea le-a fost măsurată printr-un test de personalitate cu cinci factori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel