Ce se întâmplă cu Hagia Sophia din Istanbul. SUA a intervenit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu
Secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut o solicitare către preșdintele Turciei cu privire la cea mai importantă catedrală a creştinătăţii. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo a solicitat miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, cu o zi înainte de pronunţarea aşteptată a unei instanţe ce ar putea să le ofere câştig de cauză unor organizaţii care solicită revenirea monumentului la statutul de moschee, transmite Reuters, scrie Agerpres. 

Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, timp de 500 de ani, până în 1934 când a devenit muzeu.

Propunerea lui Erdogan 



Preşedintele Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument care face parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii UNESCO, fiind aflat în inima Imperiului Bizantin creştin şi apoi a Imperiului Otoman musulman. În prezent, Hagia Sophia este unul dintre cele mai vizitate monumente din Turcia.

Într-o luare de poziţie pe acest subiect, Pompeo a lăudat autorităţile turce pentru modul în care a fost întreţinut monumentul şi pentru exploatarea sa turistică, ca muzeu, dar a avertizat că schimbarea acestui statut ar duce la pierderea unei importante părţi din moştenirea culturală, religioasă şi istorică reprezentată de catedrală.

Ce spune șeful diplomației americane 



"Îndemnăm Guvernul Turciei să menţină Hagia Sophia ca muzeu, ca pe un exemplu al determinării sale de a respecta tradiţiile religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii Turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a spus şeful diplomaţiei americane.

Instanţa este aşteptată să se pronunţe joi cu privire la o solicitare de schimbare a statutului de muzeu al Hagiei Sophia şi revenirea sa la starea de moschee. Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1934 în anii de început ai Turciei moderne laice, fondată de Mustafa Kemal Ataturk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel