SUA acuză UE că a politizat situaţia statului de drept în Polonia
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA în Polonia
Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA în Polonia
Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA în Varșovia, a criticat, într-un interviu pentru Super Express, poziţia Uniunii Europene de monitorizare a statului de drept în Polonia, spunând că blocul comunitar „a politizat puternic" acest subiect.

UE „nu ezită să folosească această chestiune a statului de drept pentru a-şi atinge obiectivele", a declarat Mosbacher într-un interviu pentru Super Express.

Aceasta nu a precizat însă care sunt acele obiective, scrie DPA.

Nicio companie americană prezentă în Polonia nu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia statului de drept, iar ele performează foarte bine în această ţară, a adăugat ambasadoarea.

Occidentul „nu s-a împăcat" nici acum cu faptul că Polonia şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est nu mai sunt periferii ale continentului, aşa cum s-a întâmplat în timpul comunismului, a mai spus Mosbacher.

UE este îngrijorată că reformele lansate de PiS, o formaţiune naţionalist-conservatoare, subminează independenţa sistemului judiciar şi ar putea fi o încercare de a supune justiţia sub controlul puterii executive.

Polonia este în dispută cu UE din cauza amplelor sale modificări ale sistemului judiciar, adoptate după venirea la putere, în 2015, a Partidului Lege şi Justiţie (PiS), potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel