Summit NATO. Biden: Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi şi nici China
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Summit NATO. Biden: Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi şi nici China
Summit NATO. Biden: Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi şi nici China
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luni, înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, că NATO este 'extrem de importantă' pentru interesele americane şi a adăugat că doreşte ca Europa să ştie că Statele Unite ale Americii sunt de partea sa, relatează Reuters.

'Articolul 5 este o obligaţie sacră', a afirmat Biden, referindu-se la doctrina apărării colective a alianţei transatlantice. 'Vreau ca întreaga Europă să ştie că SUA sunt aici', a adăugat el. Biden a avertizat totodată că există noi provocări la adresa securităţii internaţionale, care provin din Rusia şi China.

'Rusia nu acţionează într-o manieră coerentă cu ceea ce ne aşteptam noi, şi nici China', a apreciat Biden, care - odată ajuns la sediul NATO - a fost primit de secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la Bruxelles, la Summitul NATO, în cadrul căruia va susţine procesul de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la actualul context de securitate, astfel încât organizaţia să devină mai puternică politic şi militar. 

În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual. Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO.

Amintim faptul că preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat luni înaintea summitului liderilor NATO de la Bruxelles că Rusia lui Vladimir Putin încearcă 'să înghită' Belarusul.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a mai spus că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie unită în demersul de descurajare a Moscovei, transmite Reuters.

'Belarusul îşi pierde ultimele elemente ale independenţei, iar aceste tendinţe sunt foarte periculoase', a declarat preşedintele Nauseda la sosirea la summitul de la Bruxelles.

'Mă aştept ca preşedintele (american Joe) Biden să trimită un mesaj foarte clar despre hotărârea şi unitatea NATO şi să reacţioneze cu mesaje foarte clare la ceea ce se întâmplă', a afirmat şeful statului lituanian, care a adăugat că Alianţa Nord-Atlantică nu va avea relaţii mai strânse cu Rusia câtă vreme Moscova nu-şi schimbă abordarea, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel