Summitul UE, blocat de Italia și Spania. Se cer măsuri mai ambițioase
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Giuseppe Conte, premierul Italiei, cere Uniunii Europene să ia măsuri mai ambițioase în ceea ce privește lupta împotriva noului coronavirus. 

UPDATE: Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată să ajungă la un acord privind răspunsul economic la criza provocată de pandemia COVID-19 din cauza Spaniei şi a Italiei, care au solicitat joi seara măsuri economice mai hotărâte şi identificarea unui răspuns comun în termen de zece zile, informează EFE, scrie Agerpres. 

După mai mult de cinci ore de la începerea summitului prin videoconferinţă, liderii statelor europene continuau să negocieze un nou text al unui acord care să răspundă cerinţelor Madridului şi Romei, conform unor surse comunitare citate de agenţia spaniolă de presă.

Ultimatum din partea Italiei 

Pe parcursul reuniunii la nivel înalt, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că a solicitat omologilor săi să convină în următoarele zece zile un răspuns comun pentru combaterea crizei şi a propus, împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, crearea unui grup de lucru format din preşedinţii principalelor instituţii europene.

Discuţiile din cadrul videoconferinţei menţionate s-au concentrat în jurul necesităţii de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul european de asistenţă financiară -, sau de a se emite "obligaţiuni corona", un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanţa combaterea pandemiei.

Spania și Italia cer utilizarea datoriei reciproce 

Spania şi Italia se numără printre cele nouă ţări care au solicitat miercuri utilizarea datoriei reciproce pentru a face faţă unei crize declanşate de o cauză externă şi care afectează, în egală măsură, toate statele membre.

Conte şi Sanchez au cerut partenerilor europeni crearea unui grup de lucru format din liderii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

"Consecinţele coronavirusului nu ar trebui abordate în următoarele luni, ci mâine dimineaţă", a spus Conte în cadrul videoconferinţei, potrivit unor surse guvernamentale italiene.

- Știrea inițială - 

Premierul italian Giuseppe Conte nu acceptă proiectul pregătit pentru summitul în sistem de videoconferinţă al Uniunii Europene consacrat găsirii unui răspuns economic comun la pandemia COVID-19, au anunţat joi seară surse guvernamentale italiene, potrivit AFP şi DPA, scrie Agerpres. 

Italia doreşte ca Uniunea Europeană să se doteze cu instrumente financiare novatoare şi cu adevărat adaptate la un război, a relatat agenţia italiană AGI, care citează colaboratori apropiaţi ai premierului Conte.

Italia solicită un răspuns ferm 

Datorăm cetăţenilor noştri un răspuns solid şi adecvat. Cum poate cineva să creadă că instrumentele concepute în trecut sunt adecvate pentru acest şoc cu un impact atât de devastator?, au afirmat oficialităţile italiene citate.

Agenţia de presă DPA menţionează că şeful executivului italian acordă Europei zece zile pentru a găsi o soluţie adecvată la urgenţa gravă în care se află toate ţările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel