Lui Iohannis nu-i va veni să creadă. TOTUL, ȚINUT la SECRET: Cine a apărut la Cotroceni, chiar în ziua cu protestul din 10 august. El e elefantul roz / FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Prezență incredibilă la Cotroceni, chiar în ziua protestului din Piața Victoriei, organizat la doi ani de la mișcarea din 10 august.

Comunitatea Declic a pregătit un elefant vopsit în roz, pe care îl va duce, luni, 10 august, la toate instituțiile implicate în ancheta 10 august. Prin acest mod, reprezentanții societății civile marchează doi ani de la protestele din Piața Victoriei, în timpul cărora manifestanți pașnici au fost gazați și bătuți de jandarmi.

”Elefantul din încăpere, despre care președintele Iohannis vorbea în 2017 la una dintre ședințele de Guvern unde se încerca blocarea Justiției, a devenit acum dosarul 10 august. Pentru că elefantul nu mai este vizibil pentru președinte, ministrul Justiției, procurorul General, DIICOT și ministrul de Interne, am decis să îl vopsim în roz”, a declarat reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu.

Elefantul roz va fi plimbat, luni, prin București, la Palatul Cotroceni, Palatul de Justiție, Parchetul General, Ministerul Justiției, DIICOT, Ministerul de Interne și Piața Victoriei. 

Iată mesajul transmis de comunitatea Declic:

”Dragă Anca,

Îți trimit acest e-mail din fața Palatului Cotroceni. Am adus cu noi un elefant roz pe care am scris ”10 august. Nu uităm!” Poate te întrebi ce reprezintă. Ei bine, ”elefantul din încăpere” este dosarul 10 august. Am auzit această expresie în anul 2017, când președintele Iohannis a luat parte la una din primele ședințe ale proaspătului guvern Grindeanu. Miniștrii PSD încercau din răsputeri să-și scape de închisoare președintele partidului, Liviu Dragnea. Ca să aducă vorba de amnistia faptelor de corupție, președintele a introdus subiectul făcând referire la “elefantul din încăpere”.

3. -imagine fara descriere- (elefant-cotroceni_66541900.jpeg)

Dar, între timp, un alt elefant a apărut și, de data aceasta, nici președintele nu îl mai vede. Așa că am vopsit elefantul în roz și mergem cu el la Klaus Iohannis, la procurorul general, Gabriela Scutea, la DIICOT, la Ministerul de Interne și apoi în Piața Victoriei, la Guvern. Vom trece și pe la Curtea de Apel București, care judecă redeschiderea anchetei 10 august.

Au trecut 2 ani de la momentul dramatic în care mii de oameni și-au luat bastoane pe spate și gaze în față, doar pentru că s-au dus să protesteze pașnic în Piața Victoriei. Ministrul de Interne a uitat de ancheta internă referitoare la modul de intervenție al jandarmilor. Justiția se face că anchetează dosarul 10 august. Un procuror a închis acuzațiile pentru șefii jandarmilor, Procurorul General a închis și el ochii și a pasat problema la DIICOT, iar șefa DIICOT a deschis dosarul parțial. În tot acest timp, președintele Klaus Iohannis uită de violențele din 10 august și mută problema la Consiliul Superior al Magistraturii. Pare că toate autoritățile vor să arunce elefantul dintr-o curte în alta.

De aceea, am comandat un elefant de mari dimensiuni, pe care l-am vopsit în roz. I-am pus roți și îl vom plimba prin toată Capitala. E modul Declic de a spune: ”10 august. Nu uităm!”. Comemorăm 2 ani de la incidentele violente din Piața Victoriei și încă nu știm cine sunt vinovații. În ritmul acesta, nimeni nu va mai plăti pentru ce s-a întâmplat în acea seară, când mii de copii, bătrâni, femei, protestatari pașnici și jurnaliști au fost gazați și loviți.

Vrem ca președintele Klaus Iohannis să ceară o anchetă rapidă și eficientă în cazul 10 august, ca să nu devină un dosar istoric, precum Revoluția, ori Mineriada. Nu e rolul președintelui să intervină în actul de justiție, dar poate cere să se facă dreptate cât mai repede. Vom trece cu elefantul și pe sub geamul biroului Gabrielei Scutea. Procurorul General s-a temut de o asumare în cazul 10 august și a lăsat-o să decidă pe șefa DIICOT, cea care lucrase la dosar și, din acest motiv, făcuse o cerere de abținere. Apoi vom plimba elefantul la DIICOT și Ministerul de Interne, iar la final ne vom opri cu el în Piața Victoriei.

3. -imagine fara descriere- (elefant-roz-2_42149700.jpeg)

Lucrăm la acest moment de două săptămâni. Am ținut totul la secret, pentru a nu avea probleme cu SPP sau cu Jandarmeria când mergem la Cotroceni. Cei care ne-au ajutat cu execuția elefantului, care îl vor transporta, fotografia și filma, sunt oameni care ne-au crezut pe cuvânt când le-am spus că vom achita facturile până la finalul săptămânii.

Realitatea este că nu avem toți banii. Elefantul în sine a costat 5000 de lei, transportul lui prin tot Bucureștiul, pe 10 august, ne costă 1000 de lei, iar fotografiile, filmarea și montajul, alți 1500 de lei.

Suntem 59 150 de semnatari ai campaniei ”Redeschideți ancheta 10 august”. Dacă doar o parte dintre noi donează o sumă, oricât de mică, vom reuși să strângem banii pentru Operațiunea Elefantul.

Acum, la 2 ani de la evenimentele din 10 august 2018, e momentul să redeschidem subiectul într-un mod atractiv pentru presă, ca să arătăm că suntem nemulțumiți de acțiunile președintelui, ale Procurorului General și DIICOT.

Justiție pentru toți,

Cătălina și echipa Declic

PS: Așa arată elefantul roz în față la Palatul Cotroceni. Am făcut repede o fotografie, ca să îl vezi și tu. Dacă ești în București, probabil că te vei întâlni cu el astăzi pe stradă și vei ști că este despre #10august, nu uităm! Dacă nu, îl vei vedea la știri și pe social media. Dacă poți să contribui și tu pentru a plăti costurile, intră aici și susține “Operațiunea Elefantul (facem.declic.ro/campaigns/doneaza-pentru-comunitatea-declic-site-email?utm_source=declic&utm_medium=email&utm_campaign=blast2020-08-10&action=donate)”, se arată în mesajul primit din partea organizației Declic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel