Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia îl invită la negocieri pe Alexandr Lukașenko
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia l-a invitat la negocieri pe Alexandr Lukașenko.

Opoziția din Belarus, reprezentată de biroul fostului candidat la președinție Svetlana Tihanovskaia, a cerut începerea negocierilor directe cu președintele belarus Alexandr Lukașenko și cu reprezentanții săi, pentru a găsi modalități de rezolvare a crizei din țară. Acest lucru este menționat într-un mesaj de pe site-ul Svetlanei Tihanovskaia.

Rolul OSCE în negocieri

"Opoziția este gata să înceapă consultări fără condiții stabilite în prealabil. Având în vedere lipsa de încredere dintre părți, OSCE poate acționa ca o platformă pentru consultări preliminare și contacte. Zona de contact din cadrul OSCE va permite includerea Rusiei în proces, poziție care este în prezent principalul obstacol în rezolvarea crizei politice din Belarus. Dacă consultările la nivel politic nu sunt posibile, acestea pot fi efectuate la nivel de experți.", se spune în mesaj.

Opoziția consideră că situația exclude aproape complet posibilitatea de a utiliza organizații internaționale, cum ar fi OSCE, ca mediatori.

"Se pare că OSCE poate juca un rol important doar în facilitarea dialogului național, dar nu și în îndeplinirea angajamentelor asumate de părți pentru rezolvarea crizei", se mai precizează în mesaj.

Cum poate ieși Belarus din criză

Opoziția susține că intermediari ar putea fi state precum Franța, Germania, Elveția și Statele Unite, deoarece sunt percepute ca țări mai neutre, atât de către autoritățile din Belarus, cât și din Rusia. 

Opoziția din Belarus consideră imposibilă rezolvarea din interior a crizei politice din cauza lipsei de încredere dintre părți și a lipsei garanțiilor de respectare a acordurilor încheiate.

"Opoziția vede o ieșire din criză prin reforma sistemului politic al țării, în conformitate cu principiile incluziunii, democrației și respectării drepturilor omului; prin dezvoltarea principiilor și mecanismelor de „dialog național și reconciliere, inclusiv eliberarea deținuților politici” și prin desfășurarea „unor alegeri noi, corecte și libere”.", se mai arată în mesaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel