Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul, 29 august. Preot: Adevărul din spatele interdicțiilor: N-ar mai trebui să facem asta în VECI!
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2020. La data de 29 august, Biserica ortodoxă pomenește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2020. Potrivit tradiției, în această zi de sărbătoare, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august 2020. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie).

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Dată fiind importanța acestei mari sărbători, am crescut cu ideea că NU am voie să mănânc deloc struguri negri sau alte fructe și legume cu această culoare, pentru că este păcat. Însă cât de reale sunt aceste interdicții?

DC NEWS a stat de vorbă cu preotul Traian Zoltan, preot paroh în provincie.

Ce-mi puteți spune despre aceste obiceiuri? Este păcat să credem în ele?

“Cu mirare am aflat şi eu de existența acestor obiceiuri legate de ziua de astăzi. Cel mai tare m-a uimit însă interdicția de a mânca varză, pentru că "a fost pus pe varză capul Sfântului Ioan Botezătorul"! În acest caz, din punctul meu de vedere, nu avem de-a face decât cu superstiții.

Dacă Sfântul Ioan Botezătorul era singurul mucenic al Bisericii, ar mai fi fost de înțeles interdicția. Dar, având în vedere că aproape zilnic avem în calendar cel puțin un Sfânt Mucenic (care şi-a vărsat sângele pentru credință), atunci n-ar mai trebui să mâncăm în veci fructe sau legume de culoarea sângelui!”, a declarat preotul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel