Tamara Buciuceanu-Botez, doamna Isoscel, a murit. Cine a fost marea actriţă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România, a murit marţi, 15 octombrie, la vârsta de 90 de ani. 

Tamara Buciuceanu- Botez a murit, marți, la Spitalul Elias din Capitală. Actrița a fost internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie, iar în ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929 la Tighina, în Republica Moldova, într-o familie numeroasă. A avut patru fraţi, Nicuşor, Costică, Lizon şi Iulia Buciuceanu, cea care avea să devină una dintre cele mai mari cântăreţe de operă din România.

Marea artistă a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996. Cei doi soți nu au avut copii. Astfel, că de 20 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez este singură.

Actriță cu o bogată activitate în teatrul dramatic și în cel de operetă, dar și cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită "Doamna comediei românești", este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc.

A debutat pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon)

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din "Makkar Dubrava". De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași.

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: "Titanic-vals" (1964), "Toate pânzele sus" (1976), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Grăbește-te încet" (1981), "Primăvara bobocilor" (1985), seria "Liceenii" ("Declarație de dragoste" (1985), "Liceenii" — 1986, "Extemporal la dirigenție" — 1987, "Liceenii rock'n roll" — 1990, "Liceenii în alertă" — 1992) în care a dat viață celebrei profesoare de matematică Baldovin "Isoscel", "Paradisul în direct" (1994), "Sexy Harem Ada Kaleh" (2001), "Nunta mută" (2008). A fost solicitată să joace și în serialele TV: "Chirița în provincie" (2002), "Agenția matrimonială" (2005), "Cuscrele" (2005).

A fost fost decorată cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler

Deținătoare a peste 20 de premii pentru interpretare, Tamara Buciuceanu-Botez a primit la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008 Premiul pentru întreaga carieră. A fost distinsă cu titlul onorific de "Societar de onoare al Teatrului Național București" (14 aprilie 2004) și a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală (4 septembrie 2011).

La 23 iunie 2014, a fost decorată cu Ordinul National "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru "remarcabilele interpretări artistice, dragostea, dăruirea și talentul de care a dat dovada în promovarea artei teatrale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel