Tănase Stamule, Adrian Dobre şi Cătălina Porumbel, discuţie aprinsă ÎN DIRECT pe lista cu localităţile în scenariul ROŞU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Deputatul Adrian Dobre (Pro România), Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, şi Cătălina Porumbel au avut un schimb de replici aprins în direct. 

Cearta a pornit de la lipsa în spaţiul public a unei liste cu toate localităţile din România care se află în scenariul roşu. Cu toate astea, Tănase Stamule a afirmat în mai multe rânduri că lista, deşi nu este publică, nu este nici secretă, şi că se poate solicita la fiecare prefectură în parte. 

În discuţie a intervenit de mai multe ori şi Cătălina Porumbel, realizatorul emisiunii de la Antena 3, dar nu a obţinut nici ea un răspuns clar. 

Iată mai jos dialogul: 

Cătălina Porumbel: Foarte interesant este faptul că în acest moment Grupul de Comunicare Strategică nu face publică lista pe care se află toate localităţile cu focare COVID-19. Sunt 255 de localităţi în scenariul roşu, dar nimeni nu ştie care sunt acestea. Am întrebat în mai multe judeţe care sunt localităţile care intră în această listă cu peste 3 la mie ca număr de cazuri. De ce, domnule Stamule, nu se face publică această listă? Poate cineva dintr-o comună, dintr-un judeţ, are probleme de sănătate şi vrea să se protejeze suplimentar. 

Tănase Stamule: Datele sunt centralizate la Prefectură, care comunică în interiorul judeţului. 

Cătălina Porumbel: Comunică cui? 

Tănase Stamule: Există un comitet de urgenţă la nivelul judeţului care analizează datele şi decide. Noi am decis acum câteva luni să descentralizăm această putere de decizie, pentru că situaţia diferă de la localitate la localitate şi nu are sens să luăm măsuri pentru un judeţ întreg. 

Cătălina Porumbel: Sunt de acord cu dvs. De ce nu există lista publică? De ce nu sunt date publice legate de cele 255 de localităţi? 

Tănase Stamule: Pentru că decizia e la nivel de judeţ. Evident, şi comunicarea este la nivel local. Acolo se comunică deciziile. 

Cătălina Porumbel: Cui comunică, dle Stamule? Există pe vreun site al vreunei prefecturi o listă cu localităţile care au peste 3 la mie cazuri de COVID-19? Arătaţi-mi şi mie! 

T. Stamule: Dar nu este secretă această listă. În momentul în care o localitate intră în scenariul roşu, automat se comunică. 

Adrian Dobre: Cui? 

T. Stamule: Localităţii! 

Adrian Dobre: Dle consilier de stat, eu sunt interesat să merg mâine în câteva localităţi din ţară. Ca un om responsabil, vreau să ştiu dacă în localităţile în care merg sunt incidenţe mai mari de 3 la mie. Nu aţi vrea, dle Stamule, să stăm acasă? Ar trebui să ne spuneţi care este situaţia epidemiologică din această ţară. 

T. Stamule: Dacă vreţi să fiţi resposabil, intraţi pe skype, de acasă. Oamenii responsabili din această ţară păstrează distanţarea. 

Adrian Dobre: Dle Stamule, avem dreptul să ştim care sunt localităţile cu peste 3 la mie sau nu? 

T. Stamule: Dar nu este secret, dle Dobre! Asta vă tot spun! 

Adrian Dobre: Nu este dreptul meu constituţional să ştiu care sunt localităţile astea? 

T. Stamule: Nu ştiu dacă e dreptul dvs constituţional... 

Cătălina Porumbel: Este dreptul la sănătate. 

T. Stamule: Dreptul la sănătate înseamnă să şi protejezi. 

Adrian Dobre: Adică dvs folosiţi pandemia doar politic şi nu centralizaţi care sunt localităţile cu peste 3 la mie în România. 

T. Stamule: Asta este opinia dvs! 

Cătălina Porumbel: Dle Stamule, eu tot nu am înţeles motivul pentru care lista nu este publică. 

T. Stamule: Dar nu este secretă! 

Cătălina Porumbel: Dar de ce nu este publică atunci? 

T. Stamule: Păi se cere şi se dă! 

Adrian Dobre: Dar de ce trebuie să se ceară?

T. Stamule: Dvs îmi spuneţi că trebuie să fie aşa, că aşa vreţi? 

Adrian Dobre: Aveţi un site pe care comunicaţi toate datele, cazuri, ATI, decese. Puteţi avea o secţiune unde să comunicaţi şi aceste date.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel