Tanczos Barna vrea ca urșii din România să poată fi uciși sau tranchilizați ”în 24 de ore, maxim”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Tanczos Barna vrea ca urșii din România să poată fi uciși sau tranchilizați ”în 24 de ore, maxim” / Foto: Facebook
Tanczos Barna vrea ca urșii din România să poată fi uciși sau tranchilizați ”în 24 de ore, maxim” / Foto: Facebook
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, vrea să schimbe legislația, astfel încât urșii din România, care reprezintă un pericol pentru om, să poată fi împușcați în cel mult 24 de ore.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că în prezent așa numita derogare, care se acordă pentru eliminarea unui urs, ”în momentul în care viața cuiva este în pericol”, se eliberează foarte greu,  iar uneori durează chiar și în 2 - 3 luni.

”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația.”, a declarat ministrul Mediului, în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”.

În aceste condiții, Tanczos Barna vrea ca această intervenție să se facă ”în 24 de ore, maxim”.

”Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni.” a mai spus ministrul.

Argumentele lui Tanczos Barna

Barna susține că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană.

”Inclusiv împușcarea urșilor ca metodă de prevenție, prevăzută de lege și permisă de Directiva Europeană. Directiva Europeană spune că statul membru poate să intervină în protejarea vieții umane și a bunurilor inclusiv prin împușcare. Și acest lucru se întâmplă în cel puțin 5 state membre, unde se face gestionarea populației de urs. Se întâmplă și în Suedia, se întâmplă și în Croația, se întâmplă și în Polonia, se întâmplă peste tot, unde statul și omul nu s-a retras total, așa cum a făcut România, din managementul acestei specii.”, a precizat ministrul Mediului.

Barna a mai susținut că celelalte metode de relocare a animalelor sau de izolare cu ajutorul gardurilor electrice nu sunt eficiente iar cazurile în care urșii pun în pericol viețile oamenilor și bunurile lor s-ar fi înmulțit în ultima perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel