Țara care pune bețe în roate României. RESPINGE planul economic al Comisiei Europene
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O țară a anunțat că respinge planul european de relansare în forma propusă de Comisia Europeană.

Guvernul finlandez a anunţat astăzi că va respinge crearea fondului european de redresare a economiei, în valoare de 750 de miliarde de euro, în forma propusă de Comisia Europeană și a formulat o serie de condiţii în care ar putea accepta un asemenea program.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene urmează să discute pe 19 iunie propunerea executivului UE de a ridica o datorie fără precedent de 750 de miliarde de euro (845 miliarde de dolari) pentru a majora cheltuielile comune la 1,1 trilioane de euro în 2021-27. Pachetul va avea nevoie de sprijinul unanim al țărilor membre, citează Reuters

România ar trebui să primească 32 de miliarde de euro, potrivit anunțului făcut de Guvernul Orban.

Guvernul finlandez, deschis la negocieri

În acest context, Guvernul finlandez a declarat că este încă deschis la negocieri, cerând reducerea cotei de subvenții din pachet, dar și creșterea creditului. În plus, acesta solicită diminuarea volumului pachetului financiar și ca durata programului să fie scurtată faţă de cei patru ani propuşi şi termenul de scadenţă al împrumuturilor de asemenea să fie scurtat, în propunerea Comisiei acesta fiind de 30 ani.

Mai mult, rezervele exprimate de Finlanda consolidează opoziţia faţă de planul Comisiei exprimată de Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia, care de asemenea cer să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în faţa subvenţiilor.

Ce presupune planul propus de Comisia Europeană



Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel