Țara în care copiii mor de Covid-19. Cifrele reale sunt mult mai mari decât cele oferite de autorități
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Copil Covid-19 / PEXELS.COM
Copil Covid-19 / PEXELS.COM
În ciuda dovezilor că boala Covid-19 ucide rar copiii, există o țară unde peste 800 de minori au murit din cauza maladiei, potrivit cifrelor oficiale. Și aceste date pot fi mai mari.

Un exemplu este cazul lui Lucas, fiul profesorului Jessika Ricarte căruia i s-a refuzat testarea de către un medic pe motiv că simptomele sale nu se potriveau profilului coronavirusului. Două luni mai târziu, băiatul în vârstă de un an a murit din cauza complicațiilor asociate bolii. S-a întâmplat în Tamboril, un oraș din statul Ceará, în nord-estul Braziliei.

Când părinții l-au dus la doctor, medicul a spus: „Nu vă faceți griji, nu este nevoie de un test Covid-19. Este probabil doar o durere ușoară a gâtului, din moment ce nu a avut febră”. Doctorul a mai zis că noul coronavirus este rar la copii și i-a dat doar niște antibiotice. Unele dintre simptome s-au risipit la sfârșitul tratamentului de zece zile, dar oboseala a rămas. Au trecut săptămânile și copilul devenise din ce în ce mai somnoros. În cele din urmă, băiețelul a vărsat din nou și din nou, iar părinții au înțeles că nu este de joacă. S-au întors la spital unde medicul l-a examinat pe Lucas pentru a evalua dacă este vorba de Covid-19. Rezultatul a fost pozitiv. Minorul a fost transferat la o unitate de terapie intensivă pediatrică din orașul Sobral, unde a fost diagnosticat cu o afecțiune numită sindrom inflamator multisistemic pediatric (PIMS). Este un răspuns imun extrem la virus care poate provoca inflamații severe ale organelor vitale.

Experții spun că sindromul, care afectează copiii până la șase săptămâni după ce au fost infectați cu coronavirus, este un fenomen rar


Cu toate acestea, renumitul epidemiolog de la Universitatea din Sao Paulo, Fatima Marinho, spune că, în timpul pandemiei, vede mai multe cazuri de PIMS decât oricând.

Medicul pediatru, care l-a tratat pe Lucas mai mult de o lună în secția de terapie intensivă, a spus că a fost surprins de faptul că starea băiatului era atât de gravă deoarece nu avea factori de risc.

Majoritatea minorilor afectați de coronavirus au boli sau tulburări (afecțiuni existente, cum ar fi diabetul sau probleme cardiovasculare) sau sunt supraponderali, potrivit Lohannei Tavares, pediatru la Spitalul de Copii Albert Sabin din Fortaleza, capitala statului Ceará. Dar nu a fost cazul lui Lucas.

Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc zero de contagiune cu coronavirus, potrivit Fatima Marinho, care este, de asemenea, consilier principal la ONG-ul de sănătate Vital Strategies.


Cercetările medicului susțin că un număr surprinzător de mare de copii au fost afectați de boală

În perioada 2020 și 15 martie 2021, Covid-19 a ucis cel puțin 852 de copii în Brazilia, din care 518 copii cu vârsta sub un an, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din țara respectivă. Dar expertul estimează că cifrele reale sunt mult mai mari.

Experții subliniază că numărul mare de cazuri de coronavirus din Brazilia, al doilea în număr de infecții din lume, a crescut probabilitatea ca bebelușii și copiii să fie afectați.

"Desigur, cu cât avem mai multe cazuri și, prin urmare, mai multe spitalizări, cu atât este mai mare numărul deceselor la toate grupele de vârstă, inclusiv la copii. Dar dacă pandemia ar fi controlată, acest scenariu ar putea fi în mod evident minimizat", explică Renato Kfouri, președintele Departamentului științific pentru imunizări al Societății braziliene de pediatrie.

O rată de infecție atât de mare a copleșit sistemul de sănătate al Braziliei

În întreaga țară, aprovizionarea cu oxigen scade, există o penurie de medicamente de bază și, în multe unități de terapie intensivă din întreaga țară, pur și simplu nu mai există paturi.

O altă problemă care determină ratele ridicate de infecție la copii este lipsa testelor. Multora li se pune foarte târziu diagnosticul, când deja este prea târziu. Nu sunt suficiente teste pentru populația generală, cu atât mai puțin pentru copii. Acest lucru nu este cauzat doar de faptul că există o capacitate redusă de testare, ci și pentru că este mai greu de interpretat simptomele bolii la cei mici, scrie BBC MUNDO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel