Tarator, supa rece bulgărească. Rețeta răcoritoare care se prepară fără foc
Autor: Ema Apostu pe 20 iul, 14:53 | Retete

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

În zilele toride de vară, gătitul nu pare să fie cea mai bună variantă, mai ales în cazul celor care nu au aer condiționat. Așadar, dacă vrei o rețetă răcoritoare, fără să dai drumul la aragaz sau la cuptor, poți încerca Tarator, rețeta de supă rece bulgărească.

Supa rece Tarator (таратор în bulgărește) este unul dintre preparatele cele mai cunoscute ale bucătăriei din Bulgaria. Se obișnuiește ca această supă să fie servită cu gheață, potrivit lauralaurentiu.ro. Uneori, este denumită "salată lichidă".

Există tot felul de variante, pornind de la această rețetă de bază. Cea mai cunoscută este cea de "tarator uscat" sau "salată Tarator", denumită și snezhanka (adică "albă ca zăpada").  În această variantă nu se adaugă niciun strop de apă, consistența fiind una mult mai densă. Și, pentru că această rețetă este foarte îndrăgită, au apărut și variante care se pot pregăti iarna, cu rădăcinoase diverse sau cu castraveți murați în locul celor proaspeți.

Ingrediente

500 ml iaurt gras3-4 castraveţi100 ml apă plată2 linguri ulei măslinecâteva fire mărar2 căţei de usturoisarepiper

Cum se prepară

Tarator este o supă bulgărească preparată la rece, din  castraveţi şi iaurt, care se serveşte direct de la frigider, potrivit gustos.ro. Punem iaurtul într-un vas. Adăugăm apă plată şi omogenizăm. Castraveţii îi curăţăm de coajă şi îi dăm pe răzătoare. Apoi, îi adăugăm în iaurt. 

Pisăm usturoiul, punem peste el uleiul de măsline şi îl adăugăm în supă. Dăm la frigider pentru cel puţin o oră. Punem supă în bol, asezonăm cu sare şi piper, presărăm mărarul tocat mărunt şi adăugăm un castravete tăiat cubuleţe. Opţional, presăraţi bucăţele de nucă. Se serveşte rece de la frigider. 

Vezi și: Ciorbă de roșii. Rețeta perfectă în zilele caniculare. Te răcorește instant

Și, dacă ai prins gustul acestui tip de supe reci, îți mai recomandăm o rețetă: 

Supa rece de legume

 

Ingrediente

2 roşii1 castravete de grădină curăţat de coajă1 căţel de usturoi1/2 ardeiapă rece, în funcţie de consistența dorităsare, piper2 linguri ulei de măsline1 lingură oţet din vin sau zeamă de lămâiepuţină ceapă (opţional)roşii uscate la soare, hidratate în prealabil în apă (opţional)

Cum se prepară

Se pun în blender toate ingredientele şi se amestecă până se obţine consistența dorită. Taie cubuleţe de avocado şi roşii, aşază-le într-un bol şi toarnă supa deasupra, scrie retete.eva.ro. De asemenea, poţi tăia şi cubuleţe de pâine mai veche şi uscată şi să presari deasupra verdeţurile care-ţi plac.

Retete Vezi toate articolele
Crossuri parteneri