Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, s-a vaccinat împotriva COVID-19
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook OMS
Facebook OMS
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta nu a anunţat şi serul cu care a fost vaccinat. 

„Astăzi a fost rândul meu să fiu vaccinat la Hôpitaux Universitaires de Genève împotriva Covid-19. Vaccinurile salvează vieţi. Este crucial să le ducem în toate ţările cât de curând posibil. Dacă, la fel ca mine, trăiţi într-o ţară unde vaccinurile sunt disponibile, vă rog vaccinaţi-vă când vă vine rândul. Pentru ca vaccinurile să fie disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele, guvernele, producătorii şi alte părţi implicate trebuie să se angajeze să împărtăşească şi să producă mai multe doze de vaccinuri Covid-19 pentru a proteja pe toată lumea”, a transmis Thedros Adhanom Ghebreyesus pe Facebook. 

OMS recunoaşte că a reacţionat lent în primele luni ale pandemiei 

Unul dintre elementele cheie ale lentorii OMS a fost "întârzierea în identificarea probabilităţii de contagiere de la o persoană la alta, precum şi transmiterea asimptomatică sau presimptomatică" a bolii, se arată în unul dintre rapoarte, redactat de Comitetul de Revizuire a Reglementărilor Internaţionale de Sănătate.

În perioada în care era nevoie de o reacţie faţă de primele focare, "OMS ar fi trebui să utilizeze propriile evaluări de risc, fără să aştepte aprobarea ţărilor celor mai afectate sau sfaturile Comitetului său de Urgenţă", notează raportul.

Raportul arată că "omenirea nu era pregătită pentru o ameninţare de acest tip", demonstrând astfel o lipsă de abilitate colectivă pentru a prezice evoluţia pandemiei, nu doar în aspectele sale sanitare, ci şi în cele sociale şi economice. "Dacă omenirea ar fi ştiut în primele zile ale anului 2020 ceea ce ştim acum, probabil că OMS, multe guverne şi alţi parteneri ar fi acţionat în mod diferit", semnalează documentul.

VEZI OMS recunoaște că a reacționat prea lent în primele luni ale pandemiei de COVID-19. Ce alte greșeli s-au făcut

Donaţii pentru vaccinuri 

Lansând campania „Go Give One”, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că organizaţia va permite oricui doreşte „să joace un rol în vaccinarea lumii cu o donaţie simplă”.

OMS estimează că 7 dolari ar acoperi costurile de cumpărare şi livrare a unei doze de vaccin pentru cineva dintr-o ţară cu venituri mici. Campania va căuta, de asemenea, să strângă fonduri de la companii.

VEZI OMS, apel la nivel mondial pentru donaţii: 7 dolari pentru o doză de vaccin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel