Telescop GIGANTIC, lansat de Rusia pe fundul Lacului Baikal. Care este scopul său. VIDEO
Autor: Doinița Manic pe 14 Martie, 13:08 | Știinta

Captură video Youtube

Oameni de ştiinţă ruşi au lansat sâmbătă unul dintre cele mai mari telescoape pe fundul Lacului Baikal.

Telescopul a fost lansat în apă adâncă pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal, informează Agerpres, citând France Presse.

 

Acest telescop, aflat în construcţie din 2015, a fost conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute de cercetători. Numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), telescopul a fost plasat la o adâncime de 750 - 1.300 de metri şi la o depărtare de aproximativ 4 kilometri de malul lacului.

 

Cum funcționează telescopul

 

Acest mega-detector, măsurând o jumătate de kilometru cub, este format dintr-o serie de linii care cuprind mai multe module optice din sticlă şi oţel. Modulele optice scanează fundul mării scufundat în întuneric abisal, căutând neutrini, particule cosmice fantomă, extrem de volatile, care pot trece prin întreaga planetă, prin orice fel de materie, fără a interacţiona cu particulele din jur şi fără a se schimba.

Telescopul Baikal va concura cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheaţa Antarcticii la o staţie de cercetare americană de la Polul Sud. Oamenii de ştiinţă ruşi susţin că telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică. Potrivit acestora, Lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru adăpostirea acestui observator datorită adâncimii sale. Acest telescop este rezultatul colaborării dintre oameni de ştiinţă ruşi, cehi, slovaci, germani şi polonezi.

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri