Tensiuni PSD-ALDE. Dăncilă - Tăriceanu, întâlnire la Vila Lac. Vâlcu: S-a greşit foarte mult. Dar care va fi mesajul ALDE. Cât de credibil este?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Jurnalistul Val Vâlcu a prefaţat întâlnirea dintre Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu, de la Vila Lac, unde se va discuta viitorul coaliţiei de guvernare. Acesta a ridicat problema credibilităţii ALDE în faţa electoratului, dacă renunţă la alianţa cu PSD, dar a şi arătat unde s-a greşit în ultimii trei ani de coabitare politică între cele două partide. 

"Aşteptări ar fi de la ambele forţe politice, chiar şi de la opoziţie. Să fie stabilitate internă, să nu pornească într-o aventură acum cu mai puţin de trei luni până la un vot important în România, admiţând că cele mai negre scenarii ale celor care prevăd ieşirea ALDE de la guvernare se adeveresc. Problema este ce se întâmplă după, ce ne aşteaptă. Nu avem o Constituţie care să permită alegeri anticipate. Sunt basme astea cu anticipatele, dacă se putea, se făceau până acum, că au fost ocazii. 

Nu cred că ALDE ar câştiga dacă ar trece în opoziţie. Avem deja experienţă la acest capitol, exemple în ultimii 30 de ani că astfel de evadări pe ultima sută de metri nu au adus niciun beneficiu electoral. Dimpotrivă, să spunem aşa, chelul îşi pune mâna în cap. Trei ani de zile nu ai fost nemulţumit de programul de guvernare, de situaţia cu douăzeci şi ceva de ministere, nu te-a supărat una şi alta, şi acum, dintr-odată, ai descoperit lumina. Nu e credibil Călin Popescu Tăriceanu", a explicat Val Vâlcu. 

Unde s-a greşit în alianţa dintre PSD şi ALDE. Liviu Dragnea, vinovat

"Le înţeleg, totuşi, frustrarea. Dragnea a greşit foarte mult. Ei, ALDE, ar fi trebuit să îşi asume rolul de luptător cu sistemul, cu abuzurile, şi PSD să rămână pe zona de "facem, dregem, dăm, oferim, creştem". Şi atunci avea fiecare o misiune, era clar în ochii publicului cine cu ce se ocupa. Aici a greşit Dragnea, pentru că era ba omul care nu intra în conflict, ba ataca justiţia, pe Iohannis, iar în această mişcare de pendul l-a ras pe Tăriceanu, care nu mai avea loc. Tot ce spunea Tăriceanu azi, spusese deja Dragnea sau urma să spună. Astfel, vocea aliatului mai mic a fost acoperită. În loc să se decanteze aceste lucruri după alegeri, pentru realizarea unui tandem care să funcţioneze, toţi s-au agăţat de această idee cu prezidenţialele. Nu putem lucra cu ce ar fi fost dacă, dar ce poate singur să facă Tăriceanu este să creeze necazuri guvernării PSD şi să ciugulească voturi. Ce face ALDE, ce reprezintă ALDE? Care va fi mesajul? Stimaţi alegători, am intrat în opoziţie pentru că nu mai suportam să... Cât de credibil este ALDE în acest moment? Pe cine va mobiliza la urne?", a mai completat jurnalistul. 

Electoratul PSD, de nezdruncinat

"Eu estimez că pentru electoratul PSD nu înseamnă nimic aceste discuţii. PSD are un electorat constant, a trecut cu el prin toate epocile de după 1989, tranziţie, criză economică, război cu Băsescu, cu Iohannis. Sigur, s-a mai erodat, dar este o masă consistentă, pe care ALDE nu o are. PSD are structuri, aparat, sute de mii de membri, lucru pe care ALDE, din păcate, îl are la o altă scală, mai mică. Repet, ce va face ALDE a doua zi după? Se bate cu Ponta pe 6 la sută? Nu e Ponta suficient de vocal înjurând PSD, mai era nevoie şi de Tăriceanu? Va mai lua public de la PNL? Exclus. 

Iar aceste scenarii fantasmagorice, cu un Guvern în care să intre ALDE, PNL şi Pro România sunt excluse. PNL nu va risca să piardă electorat pentru o alianţă cu ALDE sau cu Ponta. Şi aşa PNL trebuie să se delimiteze de vechea politică, de PNL=PSD. Cum să se alieze cu fostul aliat al PSD?", a încheiat Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel