TENSIUNI între Franța și Turcia. Macron a rechemat ambasadorul pe fondul unor acuzații dure
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Erdogan - Macron
Erdogan - Macron
Se ascut cuțitele între Franța și Turcia. Motivul ar fi niște declarații acide din partea lui Recep Tayyip Erdoğan.

Franța a declarat că își va rechema ambasadorul din Turcia, pentru consultări, în urma comentariilor „inacceptabile” ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, care a sugerat că omologul său francez, Emmanuel Macron, avea nevoie de un control al sănătății mintale. Un oficial prezidențial francez a declarat că ambasadorul francez în Turcia este retras de la Ankara pentru consultări și o întâlnire cu Macron, pentru a discuta situația după declarațiile lui Erdoğan.

Dispute dure între cei doi aliați NATO

Franța și aliatul său al NATO, Turica, se află în miezul unei serii de probleme, inclusiv drepturile maritime în estul Mediteranei, Libia, Siria și conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, din Nagorno-Karabakh. Ankara a fost deosebit de deranjată de o campanie susținută de Macron, pentru protejarea valorilor Franței împotriva islamului radical, o dezbatere care a fost amplificată de asasinarea unui profesor care a arătat clasei sale un desen animat cu profetul Mahomed.

Atac furibund al lui Erdoğan

„Ce se poate spune despre un șef de stat care tratează astfel milioane de membri din diferite grupuri de credință: în primul rând, să-și facă niște controale la cap”, a spus Erdoğan într-o emisiune televizată din orașul anatolian Kayseri. „Macron are nevoie de tratament mental”, a adăugat Erdoğan, în timp ce a precizat că nu se așteptă ca liderul francez să câștige un nou mandat la alegerile din 2022.

Biroul prezidențial francez, răspuns imediat

„Comentariile președintelui Erdoğan sunt inacceptabile. Cerem ca Erdoğan să schimbe natura perspectivei sale, deoarece este periculos din toate punctele de vedere ”, a declarat oficialul pentru AFP, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel