Toni Neacșu, despre decizia în cazul Băsescu: Nu se pune problema contestării mandatului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Fostul membru CSM Adrian Toni Neacșu a declarat, vineri, că decizia Curții de Apel, care a constatat că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu fosta securitate, nu poate fi motiv de contestare a mandatului de șef al statului și nici a celui de europarlamentar.

Fostul membru CSM, în prezent avocat, a declarat că, în condițiile în care decizia va rămâne definitivă singura răspundere ar putea fi în privința falsului în declarații.

„Nu se poate pune în niciun fel în discuție mandatul de președinte, indiferent dacă rămâne definitivă decizia. Nu e caz de nulitate. Singura problemă este că președintele Băsescu, în momentul în care a candidat pentru funcția de președinte, a făcut niște declarații pe proprie răspundere, că nu este colaborator al securității. Deci singura problemă care ar putea apărea este declanșarea unei proceduri penale pentru fals în declarații pe care dumnealui le-a dat în momentul în care a completat declarația", a spus avocatul Toni Neacșu.

Probleme cu mandatul de europarlamentar?

De asemenea, decizia Curții de Apel București nu afectează nici mandatul de europarlamentar al lui Traian Băsescu, întrucât în legislația europeană nu există condiția de a nu fi colaborat cu securitatea.

„Nu are absolut nicio legătură cu mandatul de europarlamentar. Nici nu este o condiție a legislației noastre (în privința candidatului – n.r.), aceea de a nu fi fost colaborator al securității, pentru că este o legislație europeană care ni se aplică și nouă, unde nu există această condiție", a mai spus Neacșu, scrie Mediafax.

Fostul membru CSM afirmă că, pe lângă eventuale plângeri penale pentru fals în declarații, e posibil fostul președinte să răspundă în fața electoratului. În plus, doar în condițiile în care decizia ar rămâne definitivă, Traian Băsescu nu va mai putea candida pentru demnități publice în România, unde există această condiție, de a nu fi colaborat cu securitatea.


Magistrații Curții de Apel București au constatat, vineri, că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel